Učestvovalo pet vozila, ima povrijeđenih – TNTportal.ba

Uvedena je dodatna doza povjerenja uz jačanje tolerancije unutar Federacije. Možemo reći da je cijela 2023., kada govorimo o ovom entitetu, protekla u duhu tolerancije, razgovora, a važno je da smo osigurali političku stabilnost. Naravno, sve navedeno iziskuje mnogo rada

Godina koja je iza nas donijela je niz velikih političkih promjena kada je riječ o Federaciji BiH, ustrojena je nova Vlada, kao i nova parlamentarna većina, koja je do sada pokazala kako se stvari, u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja, mogu mijenjati nabolje. Naravno, postoje izazovi poput blokade oporbe u Zastupničkom domu Federacije, koja se pak reflektira na niz procesa koji su trenutačno na čekanju. O ovim, kao i ostalim temama, poput potrebe donošenja Izbornog zakona koji će omogućiti stvarnu ravnopravnost Hrvata, za Večernji list govorila je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH.

Večernji list: Početak godine prilika je za napraviti osvrt na događaje koji su obilježili 2023. godinu u političkom smislu. Imali smo niz aktivnosti, dio kojih je konačno stabilizirao Federaciju. Kako biste ocijenili proteklu godinu?

Oglas

Učestvovalo pet vozila, ima povrijeđenih – TNTportal.ba

– Može se reći kako je početak godine bio jako buran, imali smo i nova pravila vezana uz Dom naroda, provedbu izbornih rezultata, kao i izbor predsjednika i dopredsjednika na jedan malo drugačiji način nego prethodnih godina te smo, nakon osam godina, imali i imenovanje nove Vlade Federacije. Nakon toga ušli smo u jednu široku koaliciju te mislim da je, s obzirom na okolnosti, Federacija danas prilično stabilna. Uvedena je dodatna doza povjerenja uz jačanje tolerancije unutar Federacije. Možemo reći da je cijela 2023., kada govorimo o ovom entitetu, protekla u duhu tolerancije, razgovora, a važno je da smo osigurali političku stabilnost. Naravno, sve navedeno iziskuje mnogo rada.

Večernji list: Može li se govoriti da su u nekoj mjeri popravljeni odnosi Hrvata i Bošnjaka?

– Da, možemo reći da smo ih popravili. Neke stvari lakše, a neke teže dogovaramo. Postoji zavidna razina povjerenja između partnera.

Večernji list: Možete li se reflektirati na rad Vlade, kao i oba doma Parlamenta Federacije?

– Naravno, uvijek može bolje. Kada govorimo o Vladi Federacije, treba uzeti u obzir činjenicu da je riječ o Vladi koju u većini čine ministri koji su prvi put u izvršnoj vlasti u Federaciji, osim, naravno, predsjednika Vlade, te je svakako potrebno određeno razdoblje da se ljudi uključe u sve procese. S druge strane, imamo blokadu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije jer je onemogućeno velikom broju zastupnika da ostvaruje ustavna prava, odnosno blokiran je rad u povjerenstvima. Tako, u svakom slučaju, očekujem da će se razgovori nastaviti i da će oni koji u ovom trenutku blokiraju rad Zastupničkog doma shvatiti kako je to na štetu svih građana, stanovnika Federacije te da će se ponašati kao odgovorna oporba.

Kada je riječ o ekonomskom dijelu rada, bila bih sretna da je u 2023. bio usvojen proračun za 2024. godinu. No, očekujem da se ta aktivnost završi, a Federacija dobije proračun koji će biti realan i koji će biti smjernica djelovanja u ekonomskom smislu.

Večernji list: Evo već smo jučer imali propao pokušaj sazivanja sjednice Povjerenstva za izbor i imenovanja…

– Nije riječ samo o Povjerenstvu za izbor i imenovanja već i o svim povjerenstvima, a uz izbor sudaca Ustavnog suda, mnogo je pitanja koja su također na čekanju. Nemamo federalnog ravnatelja policije jer nemamo povjerenstvo, nemamo izbor glavnog revizora, kao ni zamjenika, a još je tu mnogo pozicija za koje je zadužen federalni Parlament. Mnogo više problema prave te blokade nego što javnost u ovom trenutku zna.

Večernji list: Iza svega je oporba koja se ne može pomiriti s izostankom vlasti?!

Oglas

Učestvovalo pet vozila, ima povrijeđenih – TNTportal.ba

– Naravno, to je svima jasno. Očekujem da će oni biti svjesni odgovornosti i štete koju nanose svima u Federaciji. Jedno je boriti se političkim sredstvima, a drugo je opstruirati.

Večernji list: Ipak, u godini iza nas imamo pozitivne pomake kada govorimo o ekonomskim reformama koje provodi aktualna vlast. Možemo li očekivati nastavak aktivnosti u godini koja je pred nama?

– Naravno da se radi na ekonomskim reformama, na poboljšanju položaja stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bilo je tu i mjera koje su možda trebale biti donesene i u proteklom mandatu. Ipak se nalazimo u okruženju čije se posljedice odnose i na BiH. Pred nama su i zakoni koji dugo čekaju, a riječ je o sustavnim rješenjima. U svakom slučaju, potrebno je mnogo vremena i dobra procjena prilikom donošenja takvih zakona kako ne bismo napravili više štete nego koristi. Ponajprije radnicima, poslodavcima, kao i cijelom ekonomskom sustavu u Federaciji.

Oglas

Učestvovalo pet vozila, ima povrijeđenih – TNTportal.ba

Ključni cilj je poboljšati poslovno okruženje, osigurati veće plaće radnicima, kao i bolje uvjete života svima u Federaciji BiH, a ne ugroziti funkcioniranje lokalne samouprave, gospodarstvenika. Vjerujte, to nije laka reforma.

Večernji list: Kada govorimo o BiH u cjelini, europski put pruža povijesne prilike za državu. Kako gledate na dosadašnju unaprijeđenu dinamiku europskog puta, kao i mogućnosti u ovoj godini?

– Što se tiče europskog puta BiH, nemamo nikakvih dvojbi, a to mogu reći uime stranke kojoj pripadam, kao i svih dužnosnika koji rade na tom europskom putu. Godina je donijela pomake, a obilježena je aktivnostima svih naših dužnosnika. Nažalost, nismo uspjeli doći do cilja koji smo postavili, a to je otvaranje pregovora. Ostala su otvorena određena pitanja, a znam da je tih 14 prioriteta u nekoj fazi realizacije. S tim da imate zakone oko kojih imamo spornu jednu riječ i jednu rečenicu, a ima i nekih pitanja oko kojih nemamo tako visoku razinu konsenzusa. Ipak, mi ćemo iskoristiti vrijeme koje je pred nama kako bismo dovršili sve obveze te dobili otvaranje pregovora s EU-om kako bi ova zemlja imala bolju i svjetliju budućnost. Svi trebamo raditi svoj posao najodgovornije te ne smijemo gubiti energiju na nepotrebnim temama.

Oglas

Učestvovalo pet vozila, ima povrijeđenih – TNTportal.ba

Federacija će imati svoj dio posla kada se otvore pregovori te treba uraditi mnogo toga u smislu uvođenja menadžerskog upravljanja u svim našim javnim institucijama. Evo, naše općine i gradovi su se pokazali kao izvrsne cjeline za razvijanje boljeg poslovnog ambijenta i boljeg života svih stanovnika tih lokalnih sredina. Svi političari i dužnosnici moraju raditi posao za koji su zaduženi, a ako budemo opredijeljeni za taj put, mislim da ćemo imati izvrsne rezultate. Naravno, prioritet u političkom smislu nam je usvajanje Izbornog zakona koji će omogućiti da Hrvati, kao konstitutivan narod, budu ravnopravni na terenu, odnosno da mogu birati svoje legitimne političke predstavnike.

izvor: večernji.ba

Učestvovalo pet vozila, ima povrijeđenih – TNTportal.ba

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU