25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Učinili smo sve, ali nova tvornica VW-a vjerovatno ide u ovu državu

  Njemački proizvođač automobila Volkswagen je upoznat o automobilskoj industriji u BiH jer je Privredna komora FBiH učinila sve da se BiH nađe među kandidatima za potencijalnu lokaciju njihove nove tvornice, potvrđeno je Feni iz Komore.

  Direktor sektora energetike Privredne komore FBiH i koordinator projekta “Razvoj automobilske industrije FBiH” Armin Hodžić naveo je da su Privredna komora FBiH i Vlada FBiH zajedno uputili pozivna pisma i dokumente u kojim su navedeni uslovi koje su spremni ponuditi VW-u.

  “VW je planirao izgradnju nove velike tvornice vrijedne 1,7 milijardi eura u kojoj bi radilo oko 5.000 radnika, što bi, ukoliko bi bilo realizovano u BiH, značilo veliku korist za zemlju”, istakao je Hodžić. Hodžić je precizirao da Komora okuplja više od 60 kompanija koje rade za automobilsku industriju, a od kojih desetak radi direktno za VW.

  “Ipak, glavni kandidat za lokaciju nove tvornice VW-a još uvijek je Turska zbog veličine tržišta, a očekuje se da konačna odluka bude donesena početkom 2020.”, naglasio je Hodžić.

  Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnik Prevent grupacije BiH Adnan Smailbegović smatra da postojeći spor između Preventa i VW-a nije prepreka da njemački proizvođač investira u tvornicu automobila u BiH, ali da u ovom trenutku to nije realna opcija. Naglasio je da je TAS bio tvornica koja se godinama razvijala i širila kompetencije, dok gradnja visokotehnološke tvornice automobila u BiH sada uz postojeći manjak kvalifikovane radne snage nije realna.

  “Toj tvornici bi trebalo najmanje 600 inžinjera, a to je u BiH danas neizvodivo. Također, ta planirana tvornica bi trebala proizvoditi 1.000 automobila dnevno, a TAS je proizvodio 150”, pojasnio je Smailbegović. I on vjeruje da je Turska najizvjesnija opcija za novu tvornicu VW-a.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU