Udruga žena „Prva“ Žepče – Bogatstvo je u različitosti

Nema ljepšeg mirisa u bosanskoj kuhinji od mirisa koji se širi dok se u kuhinji peče hljeb, pogača i različita peciva. Gotovo sve seoske i gradske sredine u BiH imaju svoje vlastite recepture i naprosto se takmiče u postizanju ljepšeg okusa, ugodnijeg mirisa, mehkoći, izgledu.

U Žepču, uvijek će vas dočekati sa cicvarom, čobancem, pitom jajušom i slavskim kolačem.

Recepte za ova i brojna druga jela sakupile su članice Udruge žena „Prva“ iz Žepča u brošuri „Odabrana tradicionalna jela žepačkog kraja“. USAID je podržao njihov projekat „Bogatstvo je u različitosti“ u okviru programa malih grantova mirovnog projekta PRO-Budućnost.

Mala zbirka recepata proistekla je iz potrebe da se, bez obzira tko smo i što smo, međusobno upoznajemo kroz jela koja su se kroz stoljeća služila za trpezama naroda koji žive na području Žepča, Hrvata, Bošnjaka i Srba. Upravo ta raznolikost pokazuje svoju osebujnost, zanimljivost i bogatstvo koje nosimo u sebi.

Bogatstvo gastro ponude vezano je i za historiju grada koja seže još od 1458. Godine i činjenice da u se na području Žepča kroz historiju smjenjivale različite vlasti i da je Žepče vrlo važno trgovačko mjesto koje su posjećivali različiti trgovci koji su također doprinijeli raznolikosti gastro ponude.

Osnovna karakteristika bosanske kuhinje je polagani način pripremanja jela, bez mnogo žurbe, ali sa mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi. Spori način kuhanja danas je jedan od glavnih trendova u svjetskoj gastronomiji. U Bosni i Hercegovini hrana se već stoljećima priprema upravo na taj, spori način. U bosanskoj kuhinji većina jela se kuha u vlastitom soku, uz dodatak mesnog fonda. Ono što jelima daje karakterističan i odličan ukus je fino usklađeni odnos između povrća, mesa i začina.

Da je Bogatstvo u različitosti pokazao je i ovaj projekat. Božićna jela žepačkih Hrvata, Bajramska jela žepačkih Bošnjaka, kao i Tradicija za Banju večer kod Srba može se pronaći u ovoj Žepačkoj kuharici.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU