Udruženje filmskih radnika – Ove godine posebno obilježavanje Dana kratkog filma

Međunarodni dan kratkog filma uz mlade bh. filmske autore u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će obilježen u četvrtak, 21. decembra u 19.00 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika u FBiH.

Udruženje filmskih radnika u suradnji s kinom Meeting Point tradicionalno proslavlja Međunarodni dan kratkog filma.

I ove godine će publika igrati veliku ulogu u ovoj svečanosti, jer će svojim glasovima odabrati najbolji bh. kratki film u ovoj godini.

Ove godine bit će prikazani filmovi studenata i studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci: “Guguto Memeto”, Branislav Stošić, 18 minuta, “Kuda idu izgubljene mačke’”, Amar Komić, 22 min., “Mrtvi čvor”, Ismira Mašić, 15 min., “Očevina”, Stefan Tomić, 16 min., “Trend”, Emina Zubčević, 17 min. i “Srce”, Gvozden Ilić, 15 min., navodi se u saopćenju.

Svi filmovi su prikazani u BH Film programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a mnogi od njih su, nakon toga, prikazani na brojnim festivalima, gdje su osvojili nagrade i simpatije publike.

Prije same projekcije filmova bit će proglašena ovogodišnja dobitnica nagrade “Amira Lekić”.

Nagradu “Amira Lekić” uspostavilo je Udruženje filmskih radnika na Skupštini u februaru ove godine. Nagrada se dodjeljuje isključivo mladoj filmskoj radnici, ženskoj osobi mlađe generacije do 35 godina starosti, koja tek započinje svoj profesionalni život u oblasti filmske i televizijske proizvodnje, a koja se pokazala kao perspektivna u profesionalnom radu na produkcijama filmova i televizijskih serija.

Nagrada je zamišljena kao dijelom mentorstvo, a dijelom kao i novčana nagrada, koja je donacija članova Udruženja filmskih radnika, producentskih kuća, kolega i prijatelja, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Pobjednicu će proglasiti mentorica za ovu godinu, producentica Amra Bakšić Čamo.

Također, tom prilikom će stručni žiri u sastavu producentica prof. Amra Bakšić Čamo, scenarista i reditelj prof. Ognjen Sviličić, te reditelj prof. Faruk Lončarević proglasiti dva pobjednička filmska projekta razvijana u okviru ““Shoot Your film! (comprehensive guide to low-budget filmmaking)” laboratorija.

Jedanaest timova koje čine studenti Odsjeka za dramaturgiju, produkciju, režiju i av režiju Akademije scenskih umjetnosti i Fakulteta dramskih umjetnosti razvijalo je svoje filmske projekte kroz dvije radionice “Scriptwriting lab” i “Pitching Lab”. Mentori na projektima bili su bh. scenaristica Elma Tataragić, bh. redateljica Aida Begić i crnogorski redatelj Dušan Kasalica. Kroz radionice imali su priliku prisustvovati i Master Classovima nekih od najvećih regionalnih filmskih stručnjaka. Dva odabrana projekta nastavit će razvoj kroz naredne tri radionice, čiji će krajnji rezultat biti dva finalizirana krataka filma.

Projekat “Shoot your film” je dobitnik granta kroz “Culture and Creativity Learning Labs” koji provodi British Council u okviru projekta “Culture and Creativity for the Western Balkans” koji je finansiran od Evropska unije a zajednički ga provode UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS).

Ovogodišnju ceremoniju vodit će bh. glumica i članica Udruženja filmskih radnika Alena Džebo, koja će najaviti programe, ali i najaviti nagradu “Amira Lekić”, nagrade “Shoot your film” projekta, te nagrade za dva najbolja kratka filma u ovoj godini.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU