Udruženje “Naš most” za Dan Zenice svom gradu poklanja “Žensko lice Zenice”

udruženje "naš most" za dan zenice svom gradu poklanja “žensko lice zenice”

U povodu 20. marta, Dana Zenice i mjeseca marta – Mjeseca ženske istorije – aktivisti/ce udruženja Naš most sa Zeničanima/kama žele podijeliti ženski, aktivistički i umjetnički poduhvat nazvan “Urban Herstories – Žensko lice Zenice” koji su realizovali u toku proteklih godinu dana.

“Ženska mapa” grada, audio vodič kroz Zenicu i foto-kolaži ukrajinske umjetnice Elene Subach su samo neki od rezultata ovog međunarodnog projekta, koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu.

Na osnovu razgovora sa šest Zeničanki starije životne dobi, udruženje Naš most mapiralo je šest lokacija u centru Zenice. Svoje priče vezane za ulicu Talića brdo, osnovnu školu “Vladimir Nazor”, bivše kino “Central”, Osnovnu muzičku školu, bivši hotel “Metalurg” i prostorije udruženja “Naš most” ispričale su Sabiha Bajramović, Meliha Bičo Družić, Mara Sujić Božić, Lejla Ramić Pejić, Gordana Mišetić i Zdena Šarić.

Priče se, između ostalog, vežu za njihove uspomene na odrastanje u socijalističkoj Jugoslaviji, istorijski odnos prema ženama, utjecaj tranzicije na urbane promjene u gradu, te starenje u poslijeratnoj BiH. Pored ličnih uspomena priče sadrže i zanimljive podatke o važnim, a nedovoljno poznatim ženama u istoriji BiH i grada Zenice. Na osnovu njih kreiran je audio vodič koji služi kao kreativni “alat” za zvučne šetnje kroz žensku prošlost Zenice duž mapiranih lokacija.

Time su potpomognuti napori žena, pogotovo onih treće životne dobi, da postanu vidljivije u javnom prostoru. Projekat je takođe otvorio prostor za uvođenje nepoznatih, a važnih ženskih iskustava u istoriju grada Zenice.

Svi zainteresovani/e za šetnje kroz Zenicu duž tzv. “ženske mape” mogu pristupiti audio vodiču nazvanom “Žensko lice Zenice” kad god to žele putem linka: https://cutt.ly/OzlWZ2Y. Za slušanje audio vodiča potreban je pametni telefon s internet konekcijom i slušalicama. Detaljnije informacije su dostupne na Facebook događaju: https://www.facebook.com/events/344815576845013.

Na završnoj tački šetnje, odnosno na ulazu u prostorije udruženja Naš most u ulici Maršala Tita 22, od ovog proljeća će biti postavljena izložba foto-kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach, takođe nazvanu “Žensko lice Zenice”. Elena Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica projekta i Zenice pretvorila u zanimljiv umjetnički projekat baziran na pričama šest Zeničanki. Na taj način će šetači/ce moći i vidjeti lica žena čiji su ih glasovi vodili kroz Zenicu, što će upotpuniti ovo neobično interaktivno iskustvo. Njeni radovi su takođe dostupni i na web stranici projekta: https://www.urbanherstories.com/exhibition/.

Projekat “Urban Herstories – Žensko lice Zenice” zajedno su provele organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.

Partnerska organizacija Insha Osvita iz Ukrajine je u okviru istog projekta napravila istraživanje o ženama i javnim prostorima u gradu Ivano-Frankivsku, a slovačka partnerska organizacija Kino Usmev dokumentarni film o ženama treće životni dobi u Slovačkoj. Svi multimedijalni materijali su dostupni i na web stranici projekta UrbanHerstories.com.

Projekat je implementiran kroz program Tandem Ukrajina, koji su razvili MitOst e.V. i Evropska kulturna fondacija (ECF). Tandem Ukrajina se provodi u saradnji s organizacijom Insha Osvita, a podržava ga federalni njemački ured za vanjske poslove u okviru “Dijaloga za promjene”, ECF i Black Sea Trust, projekat German Marshall Fund of the United States. Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU