Udruženje ‘Romaneasva’ iz Zenice obilježilo Svjetski dan Roma

Prošle godine formirano Udruženje Romaneasva iz Zenice (Romske suze), obilježilo je današnji Svjetski dana Roma tribinom u prostoru Američkog kutka, na kojoj su govorili o stanju romske populacije u tom gradu.

Kako je istakao predsjednik tog udruženja Ramiz Šuvalić, zenički se Romi susreću s problemom siromaštva i velike nezaposlenosti, ali i obrazovanja te stambenog zbrinjavanja.

-To su osnovni problemi, s kojima se kao Romi susrećemo. Na području grada Zenica ima oko 1.400 Roma, od kojih je tek 10-ak zaposleno. Malo je bolja situacija s učenicima u osnovnim i srednjim školama, jer sve više djece pohađa školu, ali nema neke potpore za smještaj u vrtiće – istakao je Šuvalić.

Napomenuo je kako je u zadnjih 15-ak godina oko 100 zeničkih romskih porodica dobilo socijalne stanove u naseljima Brist i Radakovo.

Njegov prezimjenjak Amir ističe da je zaposlenje najveći problem, jer, kako kaže, ima dosta djece koja su završila srednju školu.

-Završili su različite zanate, ali niko od Roma ne može dobiti posao u Zenici. Predate zahtjev za posao i ne dođete ni do kuće, a već vas nazovu na telefon: ‘Žao nam je, popunjen je broj, više sreće drugi put!’. Imam petero djece, od kojih su dvoje završili Saobraćajnu srednju školu za vozača, a kćerka mi ide u prvi srednje za kuhara. Ostalo dvoje djece su mlađi i idu u osnovnu školu – ističe Amir, koji je također dobio gradski stan.

Međutim, stan od 40 kvadratnih metara, napominje, mali je prostor za njih sedmoro. Okušao se, ističe, i u privatnom biznisu, ali je firmu morao zatvoriti “zbog stalnih inspekcija” pa sada radi povremene poslove za druge.

(FENA) L. A.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU