„Ugasimo svjetlo“ i „Ježeva kućica“ za kraj sedmice u BNP-u

Kraj sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu će obilježiti tri izvedbe predstava za djecu i odrasle u produkciji ove teatarske Kuće.

U petak, 11. marta i u subotu, 12. marta u 19.30 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ bit će izvedena duodrama „Ugasimo svjetlo“ prema tekstu bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije. Autorica teksta Lejla Kalamujić je o predstavi napisala: „Ugasimo svjetlo je duodrama o dvije starije žene,Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života. Zbog okolnosti u kojima su živjele (i u kojima žive) obje su skrivale prirodu svog odnosa čak i od bliskih prijatelja. Ali u danu kad Mira zvanično odlazi u penziju, mnogo toga se mijenja. Saznanje da će na proslavi koju škola organizuje tim povodom, biti i Mirina davna ljubav, izaziva žustru svađu između nje i Selme. Ispostavit će se da one nisu samo skrivale svoju vezu od drugih, nego da je i njihov odnos pun međusobnih tajni i prešućivanja.“ U predstavi igraju: Faketa Salihbegović-Avdagić i Sabina Kulenović. Zenička publika je ovu predstavu imala priliku premijerno gledati krajem januara. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a za izbor muzike je bio zadužen Igor Kasapović.

U subotu, 12. marta u  12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedena predstava „Ježeva kućica“. Predstava „Ježeva kućica“ nastala prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u korpodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići. Predstava „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU