UHAPŠEN ZENIČANIN/ Otkriven identitet državljanina BiH koji je povezan s napadom u Parizu

Muškarac iz Bosne i Hercegovine koji je uhapšen u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine zove se Adis Abaz, javlja Augsburger Allgemeine.

On je uhapšen u četvrtak prošle sedmice po potjernici iz Belgije. Radi se o osobi povezanoj s kriminalnim aktivnostima, između ostalog i vezano za teroristički napad u Parizu u dvorani ”Bataclan” u kojem je 2015. ubijeno više od 150 ljudi.

U NJEMAČKOJ UHAPŠEN BOSANAC RADI TERORIZMA/ Zbog povezanosti sa napadom u Parizu 2015. godine

Tužilaštvo u Dresdenu je saopćilo da je u pitanju 39-godišnji osumnjičeni.

– Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu ”Bataclan” 13. novembra 2015. godine u Parizu – poručili su njemačka federalna policija i tužilaštvo u Drezdenu u zajedničkoj izjavi.

Zeničanin Abaz ima itekako velik kriminalni dosje. Prvo je 2011. osuđen na dvije i po godine zbog krijumčarenja droge i vojne opreme.

U januaru 2018. uhapšen je zbog krijumčarenja oružja u Sloveniju, dok je 2019. protiv njega podignuta optužnica za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU