Uhapšeni priznao ubistvo: Prije ubistva policajca Radenka Bašića, ubica Aleksandar Mijatović pušten na uslovnu slobodu

AUTOR:
K.H.

DATUM:
ožu 27, 2022 @ 17:35

Osumnjičeni za ubistvo prijedorskog policajca Radenka Bašića bio je na uslovnom otpustu, saznaje Istraga.ba.

Aleksandar Mijatović kojeg su pripadnici MUP Republike Srpske uhapsili u subotu zbog sumnje da je ubio načelnika prijedorske krim-policije, ranije je osuđivan zbog ubistva. Iako je, formalno, trebao biti na izdržavanju kazne zatvora, Mijatović je pušten na “uslovni otpust”, nakon čega je, sumnja se, ubio Radenka Bašića. Prema informacijama Istrage, Mijatović je prilikom saslušanja priznao da je 21. marta ove godine u Prijedoru ubio načelnika krim policije PU Prijedor.

Mijatović je, prema informacijama Istrage, priznao da mu je Dalibor Railić Dugi, kriminalac iz Prijedora, platio da ubije policajca Bašića.

Ubica Mijatović prošle je godine pušten iz KPZ-a Tunjice u Banja Luci gdje je izdržavao kaznu za ubistvo Saše Ilića Španca, počinjeno 30. avgusta 2007. godine. Njega je, naime, Okružni sud u Banja Luci 22. januara 2008. godine osudio na 16 i po godina zatvora nakon što je priznao krivicu. Kada mu se uračuna u zatvorsku kaznu i vrijeme provedeno u pritvoru, Mijatović je na slobodu trebao biti pušten tek krajem 2023. godine. No, na prijedlog vršioca dužnosti direktora KPZ Tunjice Dragana Jevđenića, ubica Mijatović je na slobodu pušten prošle, 2021. godine, odnosno tri godine prije isteka kazne zatvora na koju je osuđen. Privremeni otpust je potvrdila Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravde RS.

O kakvom se surovom ubici radi, najbolje pokazuju medijski izvještaji sa suđenja za ubistvo Saše Ilića Španca. Miljatović, koji je do tog ubistva bio neosuđivan, u potpunosti je priznao da je 30. avgusta prošle godine u kasnim večernjim satima, na parkingu Kliničkog centra, ubio Ilića hicima iz automatske puške. Prema pisanju Nezavisnih novina, nakon što je Jelena Tegel pozvala telefonom Ilića i ugovorila “sastanak”, Miljatović ga je čekao u zasjedi.U optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva se navodi da, kada se Ilić dovezao na dogovoreno mjesto, Tegelova ga je mobilnim telefonom pozvala da izađe iz auta i prošeta do nje. Upravo u tom trenutku se iza Ilića pojavio Miljatović i pogodio ga s tri hica u leđa.Miljatović se tu nije zaustavio, već je prišao Iliću i iz neposredne blizine ispalio još jedan metak pogodivši žrtvu direktno u potiljak.Nakon toga su Mijatović i Tegelova beživotno tijelo ubacili u gepek Ilićevog BMW-a i odvezli se prema naselju Bočac, gdje su sa litice bacili leš u kanjon rijeke Vrbas, a zatim se odvezli kući.Iako Siniša Vranješ, banjalučki tužilac, smatra da su “banjalučki Boni i Klajd” ubistvo počinili sa zajedničkim umišljajem, kako bi prodali luksuzni BMW koji je vozio Ilić i sebi kupili stan, Tegelova tvrdi da je nevina.Banjalučko tužilaštvo, međutim, posjeduje SMS poruke koje je Tegelova za vrijeme boravka u pritvorskoj ćeliji na Tunjicama slala  prvooptuženom Miljatoviću.U tim porukama, kako saznaju “Nezavisne”, Tegelova je, oslovljavajući prvooptuženog sa “maco”, molila Miljatovića da na sebe preuzme svu odgovornost za ubistvo Ilića te da kasnije bude saslušan kao svjedok odbrane u postupku koji će se voditi protiv Tegelove.Tišinu koja je vladala u sudnici, do posljednjeg mjesta ispunjenoj porodicom žrtve i porodicama optuženih, prekinuli su jecaji koji su uslijedili nakon govora Vesne Rujević, zastupnice porodice ubijenog Ilića.”Pogledaj u ovu sliku i vidi koga si ubio. Vidi kakvu si djecu ostavio bez oca”, govorila je Rujevićeva, pokazujući prvooptuženom jednu od posljednjih slika žrtve sa svojim kćerkicama i suprugom.Miljatović je kroz suze izjavio da se kaje zbog onoga što je učinio te da ubistvo nije imalo nikakve veze sa prodajom BMW-a i kupovinom stana.Mirko Dabić, Miljatovićev advokat, istakao je da je njegov branjenik tokom veze sa Jelenom Tegel pokazivao bolesnu ljubomoru, koja je na kraju rezultirala zločinom iz strasti.

Unatoč ovome, direktor KPZ-a Tunjice je odlučio da Mijatovića pusti na prijevremenu slobodu. Tada je imao kontakte sa Daliborom Railićem Dugim, prijedorskim kriminalcem koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH. Istražitelji su od početkla sumnjali da je Railić Dugi povezan sa ubistvom policajca Bašića, ali nisu imali konkretne dokaze. Kako bi ga izolovali, dogovoreno je sa Tužilaštvom BiH da ga liše slobode zbog sumnje da je trgovao naroticima, jer se njegovo ime pominje u aplikaciji Sky. Tužilaštvo BiH ga je uhapsilo, a Sud BiH ga je u petak pritvorio zbog trgovine drogom. No, nakon što je ubica Mijatović priznao da mu je Dugi dao novac za ubistvo policajca, Railić će vjerovanto biti vraćen “u nadležnost” pravosuđa Republike Srpske.

uhapšeni priznao ubistvo: prije ubistva policajca radenka bašića, ubica aleksandar mijatović pušten na uslovnu slobodu

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU