Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Koordinirana istraga institucija BiH i Hrvatske, trajala je više mjeseci

Postupajući po nalogu i nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici SIPA-e, uz potporu MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA-e BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva “Fast” i slobode lišili pet osumnjičenih osoba, te izvršili pretrese objekata na više lokacija.

Aktivnosti su realizirane u saradnji s USKOK-om i MUP-om R Hrvatske, a usmjerene su na otkrivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata sa područja Bosne i Hercegovine prema R Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su, djelujući kao organizirana skupina sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca R Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice iz BiH krijumčareni u R Hrvatsku.

U okviru ove operacije, koordinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji krivičnih djela bili otkriveni i dokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za krivična djela – organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata u vezi sa  krijumčarenjem ljudi, a tokom dana bit će predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se policijskim djelatnicima svih agencija i institucija koje su sudjelovale u međunarodnoj akciji “Fast”, saopćeno je iz te pravosudne institucije.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU