12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  UIO BIH prikupila 309 miliona KM više od indirektnih poreza

  Prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini iznosili su pet milijardi i 259 miliona KM i veći su za 309 miliona KM ili 6,23 posto u odnosu na isti period lani, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

  Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a poreskim obveznicima u iznosu od 992 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima za period januar – august 2019. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su četiri milijarde i 266 miliona KM i veći su za 246 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2018. godine.

  – Pomenutih 246 miliona KM više prikupljenih indirektnih poreza raspoređeno je Federaciji BiH i Republici Srpskoj, s obzirom na to da državne institucije godinama dobijaju fiskni iznos sa Jedinstvenog računa – naglasili su iz UIO.

  Za finansiranje državnih institucija za period januar – august 2019. godine raspoređen je iznos od 496 miliona KM, kao i prethodnih godina. Federaciji BiH uplaćene su dvije milijarde i 389 miliona KM, Republici Srpskoj milijarda i 220 miliona KM, a Brčko Distriktu 130 miliona KM.

  Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 136,9 miliona KM, Republika Srpska 90,5 miliona KM i Distrikt Brčko 4,6 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, navodi se u saopćenju iz UIO BiH.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA