UKC Tuzla od februara nema ispravan aparat za zračenje onkoloških pacijenata

Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla je priča koja nema kraja. Sredstva su doznačena u martu. Tender je pao, Uprava UKC-a tvrdi da čini sve da pacijenti ne trpe, a pacijenti su očajni.

Kadro Mustafić iz Teočaka jedan je od rijetkih koji je pristao javno progovoriti o problemu onkoloških pacijenata u Tuzlanskom kantonu. U aprilu je saznao da ima rak debelog crijeva.

“Tekao je proces liječenja sa hemoterapijom koju nisam trebao primiti ovoliko. Sedam, osam. Da je bilo mogućnosti za zračenje, uradio bih i zračenje i operaciju. Ne bih trebao ići u Sarajevo”, kaže Mustafić za N1.

Gotovo niko od pacijenata i njihovih porodica ne želi izaći u javnost. Kćerka jednog onkološkog pacijenta nam je anonimno ispričala da njen otac ima tumor na mozgu, da je od Kliničkog centra u Sarajevu dobio termin u martu naredne godine.

“Nakon žalbe, upućuju nas u Sarajevo a liječenje može biti u decembru, što je kasno za njega, a u Mostar može novembru. Za Zenicu nam je saopšteno da aparat nije u funkciji. Nakon poziva ka Kliničkom centru Zenica, odgovor je da ima pravo na pregled početkom novembra i da će nakon toga odlučiti kada će pregled biti, da nakon pregleda se vraćamo u Tuzlu. Zbog mnoštva lijekova, pacijent je doveden do stanja da nema snage da se bori“, ispričala nam je.

Aparat za zračenje od februara nije u funkciji u UKC-u Tuzla, a novi, sa još tri prateća, nije nabavljen. Rješenjem Ureda za žalbe obustavljena je nabavka uređaja.  

“To su bile sitne zamjerke. Mada smo mi nastojali u prethodnom periodu kroz tendersku proceduru da ispravimo te zamjerke i nakon jednog takvog saznanja, mi smo nakon sedam dana ponovo objavili tender 23. 10. 2023”, kazao je na današnjoj konferenciji Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla.

Trenutno 106 pacijenata nalazi se na listi čekanja za radioterapiju, a 37 njih čeka na tretman između dva i tri mjeseca.

“Niko od pacijenata praktični nije umro zbog toga što mu nije dat radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Kliničkom centru u Mostaru, Kliničkom centru u Sarajevu i Kantonalnoj bolnici u Zenici”, tvrdi Tulumović

“Obavili smo razgovor i postigli smo dogovor, ugovor će biti potpisan danas ili sutra, kada nam kolege iz Zenice dostave taj ugovor te će kolege u Zenici započeti sa drugom smjenom od tri sata pa dok ne završe tretman, samo za naše pacijente”, kaže Igor Hudić, medicinski direktor UKC-a Tuzla.

A pacijent poput Kadre čeka poziv da započne terapije u Sarajevu. Novac za smještaj sakupili su njegovi sugrađani. Kaže da ga je sramota, ali izbora nema jer je zdravlje u pitanju.

“Nisam najbolje. Skoro sam počeo luditi. Nisam bio kod psihijatra, ali uskoro možda”, kaže Kadro Mustafić.

Kada će biti nabavljen famozni aparat za zračenje, niko ne zna. Sve se svelo na priču o tenderima, javnim nabavkama, žalbama, prebacivanju odgovornosti, a građanima i pacijentima koji pune zdravstveni fond, život je uglavnom na listi čekanja.

n1info.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU