Ukrajina uzvratno protjerala ruskog diplomatu – TNTPortal

Ukrajina je objavila danas da protjeruje jednog ruskog diplomatu kao odgovor na protjerivanje ukrajinskog konzula iz Rusije, u vrijeme kada jačaju tenzije između dvije zemlje.

Savjetnik ambasade Rusije u Kijevu proglašen je personom non grata zbog aktivnosti “nespojivih sa diplomatskim statusom”, rekao je za AFP portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova i dodao da ruski diplomata ima 72 sata da napusti zemlju.

Rusija je u subotu objavila da protjeruje ukrajinskog konzula u Sankt-Peterburgu, koga je na kratko privela ruska bezbjednosna služba FSB i optužila za pokušaj dolaženja do tajnih informacija.

Kijev je protestovao zbog tog “ilegalnog privođenja” i naveo da “potpuno demantuje” optužbe upućene konzulu Oleksandru Sosonjuku.

Incident se dogodio u vrijeme kada je Rusija rasporedila hiljade vojnika na ukrajinskoj granici radi “vojnih vježbi” naspram prijetećih akcija NATO, kome Kijev teži da se pridruži.

Ukrajina je izrazila bojazan od ruske invazije i pozvala Zapad u pomoć.

EU je danas saopštila da strahuje od incidenta zbog raspoređivanja 150.000 ruskih vojnika, najvećeg kontingenta ikad zabilježenog, na granicu sa Ukrajinom.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da je to zabrinjavajuće i da bi mogao da se dogodi incident. On je rekao da to vojno gomilanje treba da se prekine i da EU poziva Rusiju na deeskalaciju.

federalna.ba/BetaIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU