Ukucajte ove kodove na svom telefonu i provjerite da li vas prate

Privatnost i zaštita podataka bi trebalo da su svima nama na prvom mjestu kad se radi ne samo o online identitetu i boravku na internetu, nego i na povezanim uređajima, posebno mobilnim telefonima. Nažalost, to nije slučaj i zlonamjerni ljudi to iskorištavaju.

Zapravo, ne moraju da budu zlonamjernici u pravom smislu te riječi – može to biti partner, koji želi da vas kontroliše, neko vama blizak, ko želi da otkrije neke pojedinosti o vašem kretanju i podacima…

Naravno, postoje i oni, koji će vas iskoristiti za finansijske malverzacije, koje su sve češće, iako živimo u 21. vijeku i trebalo bi da smo naučili da se zaštitimo. Ali nismo svi to naučili, eto nas opet na “opštem mjestu“ današnjeg interneta, prenosi Blic.rs

Zato, ukucajte ove kodove u svoj telefon i provjerite da li vas prate, pa neka to bude prvi korak na putu sticanja vaše digitalne sigurnosti!

*#21#

Pomoću ovog koda u mogućnosti ste da otkrijete da li su vaši pozivi, podaci, poruke i drugi sadržaji tj. servisi, koje vaš operator obezbjeđuje proslijeđeni na neku drugu adresu tj. broj. Na telefonu će se nakon 10-ak sekundi ispisati svi aktivni servisi i informacije o proslijeđivanju.

Proslijeđivanje je moguće izvršiti na svakom telefonu u nekom od menija, a da korisnik toga i nije svjestan (tu se vraćamo na dodatnu opciju zaključavanja telefona s početka teksta) i u ovom meniju ćete vidjeti na koji broj ili adresu se koji od servisa proslijeđuje.

Na svim stavkama bi trebalo da stoji – Bez proslijeđivanja ili Nema proslijeđivanja.

Ovu opciju najčešće koriste partneri za provjeru ili roditelji da bi kontrolisali djecu, ali na ovaj način je moguće otkriti podatke o kretanju, boravištu, pa čak i finansijskom stanju špijuniranog korisnika.

*#62#

Ovaj kod se tiče preusmjeravanja poziva kad ste nedostupni i trebalo bi ili da bude neaktiviran ili da se pojavljuje broj u međunarodnom formatu za BiH.

Da biste prekinuli svako preusmjeravanje poziva idite u Pozivi / Podešavanje poziva / Dodatne usluge / Preusmjeravanje poziva / Glasovni pozivi i tu isključite sva preusmjeravanja. Istu stvar uradite i za Video pozive.

##002#

Ovaj kod automatski poništava sva preusmjeravanja svih poziva i dobro ga je ukucati s vremena na vrijeme, da biste provjerili je li sve kako treba, a posebno, ako putujete inostranstvo, kako bi se isključila svaka mogućnost naplate poziva i zloupotreba.

*#06#

IMEI kod vam je vjerovatno poznat, ali da li znate kad vam je tačno potreban i koliko vam može biti od pomoći? Ovaj broj je identitet vašeg telefona, pomoću kojeg se raspoznaje u svijetu mobilnih telefona i on vam je neophodan, ako vam neko ukrade telefon, izgubite ga i želite da locirate telefon samostalno ili pomoću državnih institucija.

Ovaj broj nalazi se i na kutiji telefona, ali da li ste je sačuvali? Vjerovatno ne, zato napravite screenshot svog IMEI broja i odložite ga na neko sigurnom mjestu, u Cloud servis, u koji imate povjerenja i potražite ga kad vam zatreba.

IMEI broj uređaja ostaje isti čak i kada se ubaci nova SIM kartica i čak i tada ga je moguće locirati i pronaći s velikom tačnošću. Ovaj broj, takođe otkriva i koji tačno telefon koristite i koje su njegove specifikacije. Ukoliko imate Dual SIM telefon prikazaće vam se dva IMEI broja, a uz njih se prikazuje i tzv. SN oznaka, koja dopunjuje informacije o vašem telefonu, proizvođači i drugim stvarima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU