28.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

  Ulazak u prometnu zajednicu BiH približava EU

  Predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenikom ministra Sašom Dalipagićem, danas su razgovarali s privremenim direktorom Sekretarijata prometne zajednice Alainom Baronom.

  Tema sastanka odnosila se na proritete rada Sekretarijata prometne zajednice, čiji je cilj otvaranje prometnog tržišta Evropske unije zemljama zapadnog Balkana prije njihovog ulaska u Uniju kao i pružanju pomoći u provedbi projekata i podršci provedbi politika preuzimanja zakonodavstva EU.

  Dalipagić je kazao da je cilj radne posjete Alaina Barona da predstavnicima bh. institucija, koje se bave prometom i prometnom strukturom, prezentira sve segmente sporazuma prometne zajednice Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope.

  – Tokom razgovora naglašeno da je Bosna i Hercegovina napravila pravi potez time što je ušla u prometnu zajednicu, jer je ona vrlo bitna za našu zemlju koju približava Evropskoj uniji, odnosno evropskim propisima i standardima. Naši predstavnici su uključeni u prometnu zajednicu, u Upravni odbor i Radne grupe u prometnoj zajednici i rade zajedno sa svim ostalim zemljama zapadnog Balkana – kazao je Dalipagić.

  Tom prilikom zamjenik ministra obavijestio je Barona o implementaciji sporazuma u BiH, zatim o aktivnostima u prometu i prometnoj strukturi, te najavio kandidaturu za projekte za indikativnu TNT i sveobuhvatnu mrežu evropskih koridora.

    Zemlje izvoznice nafte postupno povećavaju opskrbu svijeta naftom – TNTPortal

  – To će nam u konačnici omogućiti da dobijemo neka grant sredstva iz povoljnih kredita za izgradnju infrastrukturnih projekata. Kandidirat ćemo projekte – brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude i dalje prema Splitu, zatim Jadransko – Jonsku cestu kroz BiH, Unsku prugu, dvije zračane luke – Tuzlu i Mostar, te željeznički Jadransko – Jonski koridor, odnosno prugu Nikšić – Čapljina – kazao je Dalipagić.

  On se osvrnuo i na sutrašnje preuzmanje bh. neba u domaćem i međunarodnom aviosaobraćaju.

  – Mi konačno preuzimamo naš kompletan zračni promet. Benefiti od toga su vrlo značajni, a jedan od njih je finansijski. BiH će ostajati oko 30 milona maraka, koje je do sada naša država davala Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Drugi benefit je taj što smo mi zadnje tri godine školovali 69 mladih kontrolora, koji će u budućnosti biti temelj za daljnji razvoj zračnog prometa u BiH – rekao je Dalipagić.

  Privremeni direktor Sekretarijata transportne zajednice Aleain Baron kazao je da je cilj razgovora sagledavanje mogućnosti za saradnju i pomoć BiH.

    POTRESNO PISMO TUZLAKA/ “U 02:50 sam pozvao Hitnu, po moju majku su stigli u 03:30”

  – Transportna zajednica je uspostavljena kako bi dala podršku zemljama u regionu, kako bi se što bolje pripremile za transportno tržište EU. Postoje dva aspekta na kojima ćemo mi raditi i pružati pomoć, a oni se tiču infrastrukturnog razvoja u regionu. Također, jedan od ciljeva današnjeg sastanka je da bolje razumijemo jedni druge, da čujemo šta je to potrebno BiH, a s druga strane da predstavnike BiH informiramo šta je to što mi možemo pomoći na ovom putu – kazao je Baron.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU