Umro kolumbijski narkobos Gilberto Rodriguez Orejuela

UMRO je Gilberto Rodriguez Orejuela (83), stariji vođa kolumbijskog narkokartela Cali. Rodriguez Orejuela preminuo je u američkom zatvoru, izvijestio je njegov odvjetnik. Riječ je o čovjeku koji je bio veliki suparnik narkobosa Pabla Escobara. Prema izvješću američke Uprave za borbu protiv droga, Rodriguez Orejuela je pomogao u vođenju kartela Cali, koji je nekoć kontrolirao 80 posto svjetskog tržišta kokaina, prenosi index.hr.

U priopćenju obitelji navodi se da je Rodriguez Orejuela umro od limfoma te da njegove posmrtne ostatke planiraju vratiti u Kolumbiju, prenosi Guardian.

Izručen SAD-u 2004. godine

Kolumbijske vlasti uhitile su Rodrigueza Orejuelu 1995. godine, što je označilo raspad kartela Cali, koji je krijumčario ogromne količine kokaina iz Kolumbije u SAD tijekom 80-ih i 90-ih. SAD-u je izručen 2004., a kaznu je služio u saveznom zatvoru u Butneru u Sjevernoj Karolini. Sudac mu je 2020. odbio prijevremeno puštanje na slobodu. Njegov odvjetnik David Oscar Markus tada je rekao da bivši narkobos ima niz zdravstvenih problema.

Rodríguez Orejuela i njegov brat Miguel bili su suparnici Pabla Escobara i njegovih saveznika iz kartela Medellin te su se borili za kontrolu trgovine drogom u Kolumbiji. Za razliku od Escobara koji je bio u ratu s kolumbijskim vlastima i sigurnosnim snagama, Cali se obračunavao sa suparničkim kartelima. Priznali su da su financirali političke kampanje, uključujući i kampanju šefa Liberalne stranke Ernesta Sampera 1994. On je u to vrijeme zanijekao da je znao za donacije.

Braća Rodriguez Orejuela uhićena su 1995. i osuđena na 15 godina zatvora. U tom je trenutku kolumbijski zakon zabranjivao izručenje svojih državljana, ali pod pritiskom SAD-a Kolumbija je tu zabranu ukinula 1997. godine. Međutim, 2002. Rodriguez Orejuela je neočekivano pušten iz zatvora nakon kontroverzne sudske presude kojom je potvrđena odluka suca da ga pusti na slobodu poslije samo sedam godina u zamjenu za dobro ponašanje i sudjelovanje u programima rada. Ponovno je uhićen 2003. godine.

Utvrđeno je da su braća nastavila voditi kartel iz zatvora te su kaznene prijave podnesene u Miamiju i New Yorku. Gilberto je izručen 2004., a Miguel iduće godine.


dnevni.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU