UNICEF: Škole za 168 miliona djece zatvorene godinu dana

Zbog covid mjera škole za preko 168 miliona djece u svijetu zatvorene su gotovo godinu dana, objavio je UNICEF

Prema izvještaju UNICEF-a škole u 14 zemalja širom svijeta uglavnom su zatvorene od marta 2020. do februara 2021. godine.

Od toga je dvije trećine u Latinskoj Americi i na Karibima gdje je pogođeno gotovo 98 miliona školaraca, prenosi dpa.

“Kako se približavamo jednogodišnjem trjanju pandemije Covid-19, ponovno se podsjećamo na katastrofalne situacije u obrazovanju koje su stvorile svjetske blokade”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Upozorila je da svakim danom djeca koja ne mogu pristupiti školovanju sve više zaostaju, a najmarginaliziraniji plaćaju najvišu cijenu.

UNICEF je upozorio da  zatvaranje škola ima “pogubne posljedice”, a najugroženija djeca riskiraju da umjesto toga budu prisiljena na dječji brak ili dječji rad.

Više od 888 miliona djece širom svijeta i dalje se suočava s poremećajima u obrazovanju zbog potpunih i djelomičnih zatvaranja škola.

Kako bi skrenuo pažnju na “hitnu situaciju u obrazovanju”, UNICEF je u utorak u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku predstavio model “Učionica za pandemiju”.

Sastoji se od 168 praznih stolova, a svaki stol predstavlja milion djece koja žive u zemljama u kojima su škole gotovo u potpunosti zatvorene.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU