Univerzitet u Sarajevu promovirao 3.769 diplomanata i magistranata(FOTO)

Svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, njih 3.769, održana je danas u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– Ovaj najznačajniji događaj za naš Univerzitet tradicionalno organiziramo u decembru kada slavimo godišnjicu postojanja Univerziteta u Sarajevu. Ove godine, 74. na najstarijem, najvećem i najboljem Univerzitetu u Bosni i Hercegovini danas promoviramo više od 3.700 diplomanata i magistranata i potvrđujemo strateški značaj Univerziteta u Sarajevu za državu BiH. Među našim diplomantima i magistrantima je 201 dobitnik/dobitnica priznanja Univerziteta u Sarajevu koji su danas ovdje sa nama na ponos našem Univerzitetu, našoj domovini i njihovim roditeljima i rodbini, kazao je rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Prema njegovim riječima, u vremenu koje je pred nama očekivanja i novi zahtjevi prema evropskim univerzitetima rapidno rastu i od njih se očekuje da postanu jaki autonomni inkluzivni i da pružaju obrazovanje koje se temelji na istraživanju te na ovaj način omoguće učenje koje će predstavljati odgovor predstojećim izazovima.

– Važno je da što prije svi shvatimo da istraživanja u nauci zahtijevaju značajna ulaganja koja će se vrlo brzo višestruko vratiti i isplatiti društvu i zemlji u cijelini. Zato je bitno da svi nivoi vlasti u BiH te javni i privatni sektor uvede obavezno ulaganje u nauku odnosno znanost. Zapošljavanje ovih mladih i prosperitetnih ljudi nije trošak već investicija za budućnost – poručio je Šrkijelj.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU