Upao u školu, vikao ‘Allahu Akbar’ i ubio jednu osobu – TNTportal.ba

Kad je ovoga jutra svanulo nad Pojasom Gaze, na vidjelo su izašli razmjeri razaranja nakon izraelska odmazde za napad Hamasovih militanata.

Izraelske zračne snage pogodile više od 400 ciljeva u Pojasu Gaze.

U jednom od napada srušen je toranj Watan, visoki stambeni neboder, a uništena je i džamija u južnom području Khan Younisa.

Najmanje 256 Palestinaca ubijeno je u posljednja 24 sata, uključujući 20 djece, priopćilo je u nedjelju palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi.

Još 1.788 Palestinaca je ozlijeđeno, uključujući 121 dijete, navodi se u priopćenju ministarstva.

Izraelska vojska priopćila je da evakuira izraelska naselja u pograničnom području s Gazom zbog rata s palestinskom ekstremističkom organizacijom Hamas.

Tisuće ljudi trebalo je evakuirati unutar Izraela, rekao je u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske Richard Hecht.

Vojska je područje oko obalnog pojasa proglasila zabranjenom zonom. Još uvijek postoji osam točaka u južnom Izraelu na kojima vojska traži moguće napadače, rekao je Hecht. Ograda prema Pojasu Gaze probijena je na 29 točaka, koje su sada sve pod kontrolom. Prema Hechtu, potencijalni novi napadači bit će napadnuti iz zraka na tim točkama.

Oko 300 Izraelaca navodno je ubijeno i oko 1600 ozlijeđeno u razornom napadu koji je u subotu pokrenuo Hamas, palestinski islamistički pokret kojeg su Europska unija, SAD i Izrael proglasili terorističkom organizacijom.

Mnogi Izraelci drže se kao taoci u Gazi, uključujući žene, djecu i starije građane. Izraelska vojska zasad nije mogla dati točne brojke.

“Dat ćemo vrlo oštar odgovor Hamasu nakon ovog nehumanog napada”, rekao je vojni glasnogovornik.

Hecht je rekao da će stanovništvu Gaze biti dane upute prije napada na ciljeve Hamasa “kako bi se izbjegle kolateralne žrtve”. Dodao je da neće biti evakuacija s palestinskog teritorija.

Što se tiče moguće kopnene ofenzive, glasnogovornik je rekao da su sve opcije na stolu.

Hamas je uništio granične prijelaze u Gazu i “mi se ne žurimo ponovno ih otvoriti”, rekao je.

Izraelska vojska jutros je gađala lokaciju u Libanonu s koje su na Izrael ispaljeni hici, poručio je IDF (Izraelske obrambene snage).

Odmah potom stigla je informacija i da su iz Libanona ispaljene rakete na lokaciju koju je Izrael osvojio i okupirao još 1967., a koju Libanon smatra svojom – riječ je o mjestu Shebaa Farms . Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa Hezbollah koja uživa podršku Irana.

centralna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU