UPOZORENJA DOKTORA Izbjegavati boravak na otvorenom, a ako dođe do toplotnog udara učinite ovo

Zbog ekstremno visokih temperatura u BiH, ali i Srbiji i regionu, koje će danas dostići i preko 40 stepeni, kako navode ljekari, najbitnija je prevencija – nošenje vode sa sobom, rashlađivanje, lagana odjeća, ali, prije svega, da se izbjegava boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Doktor Srđan Matović iz Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, rekao je da su navedene mjere opreza ključne kako bi se izbjegao toplotni udar, koji, kaže, može dovesti do ozbiljnih posljedica.

„Toplotni udar predstavlja stanje kada u organizmu dođe do prekomjernog povećanja tjelesne temperature, koju organizam ne može da iskontroliše, pa se manifestuje žeđu, malaksalošću, suvom i crvenom kožom, jakom glavoboljom, zujanjem u ušima i grčenjem mišića“, naveo je Matović.

Na pitanje kako možemo da pomognemo ukoliko primijetimo da je nekom pozlilo na ulici, Matović odgovara da je važno da se toj osobi brzo pritekne u pomoć, da joj se da voda i pomogne da se rashladi.

Takođe, istakao je, kada se neko onesvijesti primarno je da mu se skine odjeća, ali i da se provjeri da li mu je potrebno rashlađivanje ili utopljavanje, jer, dodaje, može doći do povećanja ili smanjenja tjelesne temperature.

Matović napominje da je u takvim situacijama od izuzetnog značaja da se pozove Hitna pomoć i ističe da u posebnom oprezu treba da budu djeca i stariji, posebno u dijelu dana između 10.00 i 18.00 časova.

UPOZORENJA DOKTORA Izbjegavati boravak na otvorenom, a ako dođe do toplotnog udara učinite ovo appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU