18.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 3 srpnja, 2022

  Upozorenje građanima iz MUP-a SBK / Zaštite se na vrijeme!

  Upozorenje građanima o sve učestalijim internet prevarama

  U posljednje vrijeme sve su učestalije prijave građana o internet prevarama koje se manifestuju u raznim oblicima, a koje uglavnom za posljedicu imaju nastanak materijalne štete.

  Česti slučajevi internet prevara se dešavaju kada se od građana traži dostava određenih podataka kako bi se ostvarile uplate novca ili da im se dostave određene stvari, odnosno da im se dodijele neke nagrade. Prilikom ostvarivanja komunikacije u ovakvim slučajevima građani trebaju biti posebno oprezni, kako bi se zaštitili od eventualnih zloupotreba.

  Ukoliko se utvrdi ili čak posumnja na zloupotrebu podataka, potrebno je odmah obavijestiti najblližu policijsku stanicu kako bi se utvrdilo stvarno stanje,odnosno da li postoje elementi krivičnog djela.

  Upozoravamo građane da ukoliko njihovi lični podaci na internet budu zloupotrijebljeni mogu postati žrtve podizanja novca s njihovih računa, kupovine određenih stvari ili usluga putem brojeva njihovih kreditnih ili debitnih kartica, kao i podizanja kredita na njihovo ime.

  Zbog toga ne treba davati svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisivati na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko je to učinjeno, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako se identična lozinka koristi i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno ih je odmah promijeniti. Bitno je napomenuti da krađa podataka može biti i fizičke prirode, npr. ako je ukradena i zloupotrijebljena dokumentacija određene osobe.

  Službenici policije su u proteklom periodu uspješno rasvijetlili zloupotrebu podataka sa bankovne kartice, kojom prilikom je oštećena penzionerka iz Busovače. Ovim nezakonitim radnjama pričinjena je materijalna šteta u iznosu preko 1.500,00 KM.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU