Upriličen tradicionalni božićni prijem

Tradicionalni prijem povodom velikog katoličkog blagdana Božića održan je danas u hotelu Dubrovnik. Organizatori su bile hrvatske katoličke institucije iz Zenice.

Ova prigoda je okupila veliki broj predstavnika svih vjerskih zajednica, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona. Nisu samo zvaničnici i razni uglednici bili na ovom prijemu. Bilo je tu mnogo, takozvanih običnih ljudi, Zeničana i Zeničanki, vrijednih i marljivih ljudi, jer Božić pripada svima.

Župnik župe „Sveti Josip“, fra Davor Topić govori nam o povezanosti Božića i ovakvih okupljanja.

“Mi u Božiću kao danu rođenja Isusa Krista slavimo događaj kada se Bog darovao nama. Upravo iz te darovanosti i snage ljubavi mi možemo živjeti darovano, a svi mi se darovima radujemo. U tom duhu svima želim sretan i blagoslovljen Božić“.

Svi blagdani svih religija su pokazatelji naše snage i spremnosti da prihvatimo druge i drugačije, kaže Ahmed ef. Agitović, imam džemata Babina rijeka i Ensar džamije koji je došao u ime glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Po mom shvatanju svaki blagdan, praznik, bez obzira koje religije, pokazatelj je da smo mi spremni da jedni drugima priteknemo u pomoć. Da u trenucima radosti pokažemo svoju ljubav i susretljivost, a kada se nalazimo u problemima i poteškoćama da izrazimo svoje suosjećanje“.

Jerej Marko Maleš, paroh zenički kaže „kako su svi praznici prilika za susretanje i druženje. Mi smo danas došli na ovo mjesto da čestitamo svim katolicima i svim hrišćanima koji danas proslavljaju Božić. Da podijelimo sa njima radost praznika kojeg i mi praznujemo, ali po malo starijem kalendaru. To je ono što ne smijemo zaboraviti i što nas održava u životu“.

Čestitku onima koji slave Božić uputio je i zenički gradonačelnik.

Svima koji slave želim sretan i blagoslovljen Božić i puno zdravlja i sreće. Ovo je grad mira i tolerancije i suživota svih naroda i građana i tako mora i biti“.

Prilika za novo božićno okupljanje stiže vrlo brzo. Već sedmog januara ovaj radosni praznik dočekaće i proslaviti zenički pravoslavci. (D. T.)

upriličen tradicionalni božićni prijem
upriličen tradicionalni božićni prijem
upriličen tradicionalni božićni prijem

The post Upriličen tradicionalni božićni prijem appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU