Upute i odredbe župama u BiH za ponašanje tokom pandemije

Dijecezanski biskupi u Bosni i Hercegovini, uputili su svim župama na području Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Upute i odredbe za ponašanje u situaciji proglašene pandemije koronavirusa.

Dopis je potpisao predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Naime, pozivani su svi članovi biskupija na pojačanu osobnu i obiteljsku molitvu:

  • za oboljele od virusa,
  • za sve koji se za njih brinu,
  • za sve koji se brinu za zdravlje svih nas kao i za opće dobro,
  • za zaustavljanje daljnjega širenja ove pošasti.

Također, vjernici su pozvani da se pridržavaju uputa koje izdaju civilne vlasti i mjerodavna ministarstva.

Navedeno je da se do daljnjega, u skladu s odredbama civilnih vlasti o prekidu djelovanja obrazovnih ustanova, ne održava ni župni vjeronauk.

Kod održavanja Euharistijskih slavlja potrebno je da se primjenjuju propisi o javnom okupljanju i – do daljnjega – ondje gdje je moguće, neka se održavaju na otvorenom prostoru.

Starijim osobama i drugima koji su, prema mišljenju struke, izloženije opasnosti virusa, preporučeno je da dobro razmisle i sami odluče o dolasku na Euharistijska slavlja.

Vjernici, koji imaju običaj koristiti blagoslovljenu vodu kod ulaska u crkvu, zbog opreza mogu to ispustiti. Ako se smatra razboritim, može ispustiti poziv na pružanje ruke kod davanja znaka mira prije pričesti.

Sveta pričest neka se dijeli na uobičajeni način, ali neka svećenici pri tomu budu vrlo oprezni i poštuju volju vjernika, navode si se u saopćenju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU