Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Uputstvo Zavoda za javno zdravstvo SBK: Koristite za piće isključivo vodu iz kontrolisanog javnog vodoopskrbnog sistema

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Zavod za javno zdravstvo SBK dostavio je Civilnoj zaštiti uputstvo o upotrebi vode za piće.


Kako stoji u uputstvu, koje sadrži nekoliko stavki , građani treba da koriste za piće vodu isključivo iz kontrolisanog javnog vodoopskrbnog sistema ili orginalno flaširanu vodu.

NE konzumirajte vodu iz vlastitih lokalnih vodnih objekata (bunara) radi mogućeg onečišćenja uzrokovanih povećanim oborinskim padavinama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije upotrebe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati.

Voda se prokuhava na način da, nakon što proključa, drži još 3-5 minuta. Bočice i drugi pribor za hranjenje male djece trebaju biti potpuno potopljene u vodu i također se prokuhava 5 minuta nakon što voda proključa.

Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje lične higijene, pripremanje hrane i pranje voća i povrća.
Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena onda sekoristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem hemijska onečišćenja ne eleminiraju.

Uspostavljanje alternativnog vodosnabdijevanja (autocisterna ili flaširana voda) je u nadležnosti lokalne samouprave, komunalnih preduzeća, a nadzor nad istom također provodi sanitarna inspekcija i zavodi za javno zdravstvo, stoji u saopćenju iz ZZJZ SBK.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas