15 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 rujna, 2022

Uskoro javni pozivi za pomoć u liječenju branilaca, sufinansiranje dženaza i sahrana

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici usvojila je prijedloge odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi pojedincima – za pomoć u liječenju boraca-branitelja” i “Transfer za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija”.

Na ovaj način omogućeno je Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da pokrene dalje procedure kako bi se branioci mogli prijaviti na javni poziv i aplicirati za navedena sredstva. Javni pozivi za dodjelu ovih sredstava bit će objavljeni na službenoj web stranici Ministarstva kao i obrasci putem kojih će branioci moći aplicirati.

Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević je kazao da će Federalno ministarstvo u najkraćem roku pripremiti sve što je potrebno kako bi javni pozivi bili što prije objavljeni i kako bi branioci mogli aplicirati za navedena sredstva. Podsjetio je da svake godine broj zahtjeva raste te da je znatno povećan broj branilaca i članova njihovih porodica koji su oboljeli od najtežih oboljenja.

Riječ je o sredstvima koja su planirana Budžetom FBiH za 2020. godine u iznosu od 1.500.000 KM za pomoć u liječenju branilaca te 400.000 KM za pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza.

  Budimpešta: Sedam poginulih, 19 nestalih u sudaru brodova na Dunavu

Pomoć u liječenju mogu ostvariti branioci koji imaju prebivalište na području BiH, ukoliko su bili pripadnici Oružanih snaga RBiH najmanje 12 mjeseci i nisu ostvarili pomoć po istom osnovu prema drugim propisima te ukoliko imaju relevantnu dokmentaciju koja nije starija od godinu dana. Posebni uvjeti bit će detaljno navedeni u tekstu javnog poziva.

(Fena)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU