Uskoro prekvalifikacija profesora razredne nastave i pedagoga za rad u vrtićima

U organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, održano je stručno usavršavanje direktora i pomoćnika direktora predškolskih ustanova.
Kako je u uvodnom izlaganju istakla ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, unapređenje odgojno-obrazove prakse u predškolskim ustanovama moguće je ostvariti jedino permanentnom analizom, istraživanjem i usavršavanjem.
„Naši posebni programi su usmjereni na ojačavanje karakternih osobina, jačanja otpornosti i podizanje svijesti o vrijednosnom sistemu koji želimo utemeljiti. Izuzetno je važno raditi na razvoju djece od najranijih godina, a novi program, nazvan ‘Škola roditeljstva’, radi i na razvoju roditeljskih kompetencija. Vjerujem da će ovaj program biti inspiracija drugima, a mi smo ponosni što smo pioniri u njegovom kreiranju”, poručila je Hota-Muminović.
S ciljem proširenja obuhvata djece predškolskog obrazovanja i odgoja, Ministarstvo je izdvojilo 12 miliona KM za ovu školsku godinu koja su namijenjena boravku djece u privatnim vrtićima. Prema zaključenim ugovorima, porodice čija djeca pohađaju privatne vrtiće imaju pravo na mjesečnu finansijsku podršku od 200 KM za cjelodnevni boravak i 100 KM za poludnevni boravak, čime se dodatno olakšava porodični budžet. Ovo finansiranje sprovodi se u skladu s programom Vlade Kantona Sarajevo.
Na sastanku su direktori razmatrali mjere za unapređenje odgojno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo. Također, upoznali su se s predstojećim programom prekvalifikacije profesora razredne nastave i pedagoga za rad u predškolskim ustanovama, koji će biti organiziran putem Javnog poziva Pedagoškog fakulteta u Sarajevu.
Institu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja je ovom prilikom predstavio kurikulum u vrtićima, zatim rezultate  istraživanja evaluacije “Platforma razvoja predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH 2017-2022. godina”, kao i aktivnosti i relizaciju “Škole roditeljstva” i radionica “Rastimo zajedno” u predškolskim ustanovama.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU