Uskoro video-nadzor na 59 međunarodnih graničnih prelaza u BiH

Postavljanje video-nadzora na 59 međunarodnih graničnih prelaza u BiH je u završnoj fazi, a nakon toga kamerama će biti pokriveni i pogranični prelazi sa susjednim zemljama.

U Graničnoj policiji BiH kazali su “Glasu Srpske” da su u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH izradili tehnički dizajn i specifikaciju za uspostavljanje sistema video-nadzora na 59 međunarodnih graničnih prelaza koji je u završnoj fazi realizacije.

“Video-nadzor nije uspostavljen samo na pojedinim pograničnim prelazima. Međutim, u planu je da u idućem periodu kamere budu postavljene i na tim mjestima”, naveli su u Graničnoj policiji.

Novac za uspostavljanje video-nadzora obezbijeđen je putem projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH”.

“Taj projekat finansira se iz fonda “IPA 2015”, a za postavljanje video-nadzora na prelazima utrošeno je oko 1,5 miliona eura”, naveli su u Graničnoj policiji.

Istakli su da video-nadzor na granicama poboljšava razmjenu informacija i integrisano upravljanje granicom na međunarodnim graničnim prelazima, koji je preporučen i Šengenskim katalogom.

“Video-nadzor graničnih prelaza, između ostalog, omogućava osiguravanje dokaza za potrebe pravosudnih institucija, sprečava koruptivne radnje, te olakšava rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom. Takođe, kamere na prelazima omogućavaju kontrolu i praćenje odvijanja poslovnih procesa i poštivanja zakonitosti u postupanju službenika”, istakli su u Graničnoj policiji.

U informaciji koju je Ministarstvo bezbjednosti dostavilo Parlamentu BiH podsjetili su da je lani sprovedena procedura nabavke sistema video-nadzora graničnih prelaza, te da je u toku njegova implementacija.

“Rok za okončanje tih radova je jun 2020. godine i prema trenutnim prognozama taj rok će biti ispoštovan. Po okončanju ovog projekta, koji se finansira putem fonda “IPA 2015”, u planu je uspostavljanje video-nadzora korišćenjem stare opreme i na graničnim prelazima koji nisu obuhvaćeni tim projektom. Na ovaj način svi prelazi biće pokriveni video-nadzorom”, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH.

Problemi

Granični prelazi u BiH odavno su pod lupom brojnih institucija i parlamentarnih komisija koje su zadužene da vode brigu o stanju na granici. Ranije analize su pokazale da nešto više od 20 odsto prelaza ima uslove za dobar rad, dok na pojedinim nema ni kontrolnih kabina, prostorija za zadržavanje i detaljnije provjere, vaga, video-nadzora i signalizacije, što stvara velike poteškoće putnicima, špediterima i graničarima. Standarde zadovoljavaju uglavnom novoizgrađeni granični prelazi.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU