Usložnjava se epidemiološka situacija i u TK

usložnjava se epidemiološka situacija i u tk

Samo u protekla 24 sata, u Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 139 novozaraženiih, dok su 122 osobe hospitalizirane. Bolnički kapaciteti UKC-a Tuzla su ograničeni, a situacija se dodatno komplikuje i prijemom težih bolesnika sa područja drugih kantona. Pitanje je do kada će medicinski radnici moći izdržati i kada će stanovništvo početi poštivati preporučene mjera zaštite u potpunosti.

Menadžment Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, spreman je za sve scenarije, no na pitanje dovoljnih bolničkih kapaciteta i granice izdržljivosti medicinskih profesionalaca ne može se u potpunosti utjecati. Ohrabrujuće je da je smanjen broj inficiranog osoblja.

„Rad u turnusima, rad u četverobrigadnom sistemu, naredba za obustavljanjem dijela hladnog operativnog programa dali su rezultate“, kazao je prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC tuzla


usložnjava se epidemiološka situacija i u tk

Univerzitetski klinički centar Tuzla spreman je primiti minimalan broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom sa područja drugih kantona, ali s obzirom na ograničenost kapaciteta, pitanje dana je i kada će stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi postati alarmantno. U UKC Tuzla već je smješten određeni broj teških bolesnika iz Zeničko-dobojskog kantona i Brčko distrikta BiH.

„Ne možemo ostati imuni i ne možemo ostati nijemi na zahtjeve, mada u ovoj situaciji, nama niko nije suosnivač, ali postoji ta medicinska etika i solidarnost na nivou Bosne i Hercegovine“, ističe Jusufović.

Prof. dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, navodi kako sa Distriktom unazad šest mjeseci imaju dogovor da zbrinjavaju po dva pacijenta koji su za Respiratorni centar: „Oni po potrebi upućuju pacijente u našu ustanovu“.

Kod životno ugroženih pacijenata koji su na bolničkom liječenju, u slučaju kada konzilij donese odluku, koristi se lijek tocilizumab, koji je besplatan, a primjenjuje se u tretmanu teških slučajeva kod tzv. „citokinske oluje“.


usložnjava se epidemiološka situacija i u tk

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Usložnjava se epidemiološka situacija i u TK

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU