Uspješni Dubrovčanin o aktuelnoj turističkoj sezoni: Pojedinci su od garaža napravili „apartmane“, koriste namještaj iz vremena Jugoslavije i misle da ga mogu izdavati za 150 eura

Sve manje posjetioca bira sunčanu obalu Hrvatske za odmor, a kao glavni razlog pominju se previsoke cijene smještaja.

Prema posljednjim informacijama od 1. do 8. jula Hrvatska je zabilježila 90.000 gostiju manje nego prošle godine u istom periodu, a pad je zabilježen u svim hrvatskim županijama. Najveću štetu pretrpio je privatni smještaj. Broj posjeta opao je i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali većina vlasnika apartmana, hotela i motela zadovoljno trlja ruke. Na ulicama je prisutan veliki broj turista iz svih krajeva svijeta, koji su više nego zadovoljni i naglašavaju da će se ponovo vratiti u Dubrovnik.

Ivica Obradović, uspješni Dubrovčanin, koji brine o Dubrovnik Old Houseu (luksuzna kuća sa dvorištem pokraj Straduna), Villi Vikor (luksuzni objekt sa bazenima i drugim sadržajima) i još nekoliko apartmana, ističe da su ovi objekti popunjeni do kraja sezone.

– Već sada mogu reći da je za mene sezona savršena. Svi objekti o kojima brinem su popunjeni, a već imamo veliki interes za oktobar, novembar i posebno Novu godinu. Svaki posao zahtjeva ulaganja. Nažalost, pojedinci su od garaža napravili nazovi apartmane, ubacili namještaj iz vremena Jugoslavije i misle da za takav smještaj mogu naplaćivati 150 eura. Naravno da je takav smještaj prazan u većini slučajeva – kaže Obradović.

Dubrovnik krase brojni luksuzni restorani, hoteli, vile u kojima redovno odmaraju milioneri iz cijelog svijeta. Naravno, ponuda je i ovdje šarolika, a zarada u ugostiteljstvu je također uslovljena kvalitetom koji se nudi. Kada je u pitanju Lapad, već nekoliko godina najteže je naći mjesto u pizzeriji i konobi Mamma Mia. Vlasnici Alen Čelik i Fahro Mandžić, zadovoljni su dosadašnjom sezonom.

– Kod nas se često traži mjesto više. Rezultat je to dugogodišnjeg rada i povjerenja Dubrovčana koji nam redovno šalju goste iz svojih apartmana. Kod nas se jede najbolja pizza u gradu. Bitno je da gosti odlaze zadovoljni i da nam se uvijek vraćaju – kaže Fahro Mandžić, kojeg smo zatekli u društvu bivšeg direktora aerodroma u Dubrovniku Roka Tolića, te bivšeg nogometaša Hajduka Milana Petrovića.

Dalje ističe da su im česti gosti hrvatski sportisti, ali i glumci i manekenke, te druge poznate osobe iz kulturnog i javnog života. Među njima su hrvatski nogometni reprezentativci Nikola Kalinić i Ivan Perišić, te kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko.

– Drago nam je da takve sportske veličine možemo ugostiti u našem objektu. Oni na najbolji način promoviraju BiH. Kada je u pitanju Džeko, on u blizini ima vilu i najčešće naručuje dostavu da bi na miru mogao uživati u našim specijalitetima – kaže Mandžić.

Dubrovnik je već treću godinu i dom uspješne bh. manekenke Sarah Čerkez i njenog supruga Armina Hadžića Denze, poznatog sarajevskog ugostitelja, koji se jedno vrijeme bavio i estradnim menadžerstvom.

Oni su u starom dijelu Dubrovnika otvorili street wok bar “Snogu” i tako domaćem stanovništvu i turistima pružili zadovoljstvo uživanja u egzotičnim okusima azijskih specijaliteta, ali i u okusima tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje, među kojima su neizbježni sarajevski ćevapi, razne čorbe, sitni i hadžijski ćevap.

 

uspješni dubrovčanin o aktuelnoj turističkoj sezoni: pojedinci su od garaža napravili „apartmane“, koriste namještaj iz vremena jugoslavije i misle da ga mogu izdavati za 150 eura
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU