Usvojen Program mjera za podršku boračkim zadrugama u Kantonu Sarajevo

U cilju smanjenja nezaposlenosti, ali i integracije braniteljske populacije na tržištu rada, Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Program mjera za podršku boračkim zadrugama sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja KS.

Program, između ostalog, predviđa pružanje poticaja zadrugama, kao vid podrške njihovom poslovanju i širenju proizvodnje.

Kako je naglasio ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, cilj je doprinijeti zapošljavanju braniteljske populacije, kao i održati postojeću zaposlenost u osnovanim zadrugama.

‘’Ovaj projekt se od 2017. godine uspješno realizuje u Ministarstvu za boračka pitanja, i moram istaći da je ovo pozitivna priča, s mnogo uposlenja pripadnika braniteljske populacije. Mi ćemo u narednom periodu objaviti Javni poziv, te bih pozvao sve zadrugare s područja Kantona Sarajevo, da uzmu učešće u Programu, te na taj način doprinesu ne samo jačanju privrede, već i da budu konkurentni na tržištu rada. Osluškujući probleme zadrugara, u 2024. godini, po prvi put ćemo u okviru navedenog Programa pružiti i finansijsku podršku vezanu za nabavku sredstava za rad, odnosno mašina, alata, opreme i tehnike, te i na taj način dati poticaj razvoju boračkih zadruga”, najavio je ministar Osmanović.

Za realizaciju ovog programa iz Budžeta Kantona Sarajevo izdvojeno je ukupno 400.000 KM.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU