Utvrđen Prijedlog budžeta SBK u iznosu od oko 217 miliona maraka

Vlada Srednjobosankog kantona utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta za 2021. godinu, u iznosu od oko 217 miliona maraka, koji je, unatoč padu javnih prihoda, ocijenjen stabilizirajućim.

Kako je rečeno na sjednici, u odnosu na ranije utvrđeni nacrt budžeta, napravljena je preraspodjela na prihodovnoj strani, s obzirom na to da su iz federalnog Ministarstva financija dostavljene projekcije, koje ukazuju na pad javnih prihoda za oko 7,7 miliona maraka.

Ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) kazala je da se s padom prihoda suočavaju sve razine vlasti, te da se, u tom kontekstu, čeka i na novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naglasila je da očekuje kako će, uz dodatna sredstva s viših razina, planirani proračun omogućiti financiranje najvažnijih, ustavnih obveza SBK-a.

– Zahvaljujući racionalnom ponašanju svih nas, možemo “preživjeti” prvi kvartal iduće godine, i u slučaju pada prihoda. Dakle, imamo još prostora od tri-četiri mjeseca da izmirujemo sve obveze u zakonskom roku, a to se prije svega odnosi na plaće i naknade uposlenih i materijalne troškove. U uvjetima pada prihoda uspjeli smo do daljnjeg zadržati osnovicu za obračun plaća, te broj uposlenih, čije povećanje nije planirano – kazala je Plavčić, dodavši da je Prijedlogom proračuna predviđeno sedam milijuna maraka više za zadravstveni sektor.

Na upit novinara da prokomentira činjenicu da transferi za potporu gospodarstvu iznose tri miliona maraka, te da su, u odnosu na 2020. godinu, umanjeni za dva miliona, Plavčić je kazala da, iako nedovoljan, ovaj iznos “predstavlja znak dobre volje Županije da dijeli sudbinu gospodarstva”.

– Istina, manje je novca na tim transferima i to nije dovoljno za oporavak gospdarstva. Međutim, mjere za stabiliziranje gospodarstva moraju ići od državne i federalne razine, a u svemu tome je županijska razina manje bitna. Naravno, tu je naša obveza da, u slučaju povoljnih kretanja javnih prihoda, te transfera s viših razina vlasti, ovu stavku još jednom razmotrimo – naglasila je ona. 

Premijer SBK-a Tahir Lendo ocijenio je najbitnijim da nije došlo do umanjenja prava i redoslijeda u isplatama, kad su u pitanju korisnici budžeta.

– To je za nas temeljno, da zadržimo ekonomsku, političku i svaku drugu stabilnost i da možemo spremno dočekat sve izazove – dodao je Lendo.

Upitan o stanju na tržištu rada i u realnom sektoru, Lendo je odgovorio kako je i dalje prisutan pad poslovne aktivnosti, ali da se od 1. juna bilježi rast zaposlenih.

– Ohrabruje činjenica da se naši privrednici, ipak, drže i nadam se da ćemo zadržati takav trend. Vraćamo se na onu brojku od 51.500 zaposlenih, te oko 34.000 nazaposlenih, iako ona još nije dovedena na optimalnu vrijednost – istaknuo je Lendo.

Vlada SBK-a na sjednici je, među ostalim, usvojila Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana od 2005. do 2025. godine, te Financijski plan kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/3426348970774383
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU