Uvezivanje staža za 15 radnika „Željezare“ Zenica

Vlada Federacije BiH jučer je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika u ukupnom iznosu od 1.041.405 KM.

Među radnicima kojima će ovom Odlukom Vlade FBiH biti uplaćena sredstva za uvezivanje staža za PIO je i 15 radnika „Željezare“ Zenica. Kako je saopćeno iz ureda Vlade FBiH jednom od donesenih odluka se odobrava dodjela 734.131 KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za Subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, za 44 radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi za PIO, a koji su stekli uslove za odlazak u penziju. A za ovu namjenu radnicima Željezare Zenica bit će odobreno 294.858 KM.

Nezadovoljan je ovom Odlukom Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika „Željezare“ Zenica, kazavši da na uvezivanje staža, ali i odlazak u penziju u ovome preduzeću u stečaju trenutno čeka 180 radnika.

Odobrena sredstva su samo za PIO, a mi imamo problem uvezivanja zdravstva, taksi koje moramo platiti. Donošenje zakona o uvezivanju staža na nivou Federacije BiH riješio bi agoniju ovih radnika koji nemaju uvezan radni staž. Mi u Snidikatu stalno potenciramo na donošenju tog zakona, gdje bi se olakšalo ljudima da ne moraju doživljavati traume da li će biti na spiskovima za odlazak u penziju“, naglašava Halilović, koji kaže da prodaja imovine „Željazare“ Zenica u stečaju i ne ide dobro, te da se ne mogu iznaći sredstva za rješavanje agonije u kojoj su njeni radnici.

avdija halilović

Halilović se nada da će Vlada FBIH imati više sluha nakon drugog javnog poziva, jer je predlagač donesene Odluke pojasnio da je u oba transfera, i za javna i privatna preduzeća i poduzetnike, ostao znatan iznos sredstava, te da će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za uvezivanaje radnog staža.

Nakon zaključenja ugovora sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a u skladu sa dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, korisnicima će se sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda PIO, saopćeno je iz ureda Vlade FBiH. (M. H.)

The post Uvezivanje staža za 15 radnika „Željezare“ Zenica appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU