Uz podršku Caritasa BiH izvršena edukacija nastavnika u SBK/KSB

U okviru projekta „Ne pored drugih, već zajedno!“ kojeg implementira Udruženje/Udruga „Osmijeh“ iz Novog Travnika u partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općina Travnik i Novi Travnik te podršku Ministarstva obrazovanja SBK/KSB-a, realizirana je edukacija nastavnika osnovnih i srednjih škola općine Bugojno i Novi Travnik.

Provođenje navedenog Projekta predstavlja dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva u okviru projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih RS, uz financijsku podršku Europske unije.

Tema seminara je bila: „Inkluzivno obrazovanje i individualno prilagođavanje nastavnih sadržaja za učenike s poteškoćama u razvoju”.

Cilj edukacije je bio razvoj dodatnih stručnih kompetencija i praktičnih vještina kod nastavnika za ranu identifikaciju djece s poteškoćama u razvoju i direktan rad sa istima uz individualno prilagođavanje nastavnih sadržaja i izradu IEP-a. Na treninzima prisustvovalo 64 nastavnika iz pet osnovnih i srednjih škola općine Bugojno i Novi Travnik.

Treninge su vodili pedagozi Beganović Saudin i Tatjana Marić, stručni saradnici Udruženja/Udruge “Osmijeh” Novi Travnik. Učesnici u evaluacijama istakli visk stepen zadovoljstva realiziranim treninzima i naglasili potrebu za edukacijom svih nastavnika u ovoj oblasti.

 Zahvaljujemo se menadžmentu Mješovite srednje škole Novi Travnik, direktoru Sanelu Silajdžija i menadžmentu Druge osnovne škole Bugojno, direktoru Muradiu Hajder za odličnu tehničku podršku u realizaciji ovih seminara.

Učesnicima seminara je izdati certifikat od strane Udruženja/Udruge “Osmijeh” koji je verificiran od strane Ministarstva obrazovanja SBK/KSB na osnovu Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju statusa učitelja, nastavnika, profesora i stručnog saradnika u osnovnim i srednjim školama br. 03-34/2021.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU