15 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 rujna, 2022

Uz podršku Caritasa BiH izvršena edukacija nastavnika u SBK/KSB

U okviru projekta „Ne pored drugih, već zajedno!“ kojeg implementira Udruženje/Udruga „Osmijeh“ iz Novog Travnika u partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općina Travnik i Novi Travnik te podršku Ministarstva obrazovanja SBK/KSB-a, realizirana je edukacija nastavnika osnovnih i srednjih škola općine Bugojno i Novi Travnik.

Provođenje navedenog Projekta predstavlja dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva u okviru projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih RS, uz financijsku podršku Europske unije.

Tema seminara je bila: „Inkluzivno obrazovanje i individualno prilagođavanje nastavnih sadržaja za učenike s poteškoćama u razvoju”.

Cilj edukacije je bio razvoj dodatnih stručnih kompetencija i praktičnih vještina kod nastavnika za ranu identifikaciju djece s poteškoćama u razvoju i direktan rad sa istima uz individualno prilagođavanje nastavnih sadržaja i izradu IEP-a. Na treninzima prisustvovalo 64 nastavnika iz pet osnovnih i srednjih škola općine Bugojno i Novi Travnik.

  Srce za djecu / Podrška važna djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama

Treninge su vodili pedagozi Beganović Saudin i Tatjana Marić, stručni saradnici Udruženja/Udruge “Osmijeh” Novi Travnik. Učesnici u evaluacijama istakli visk stepen zadovoljstva realiziranim treninzima i naglasili potrebu za edukacijom svih nastavnika u ovoj oblasti.

 Zahvaljujemo se menadžmentu Mješovite srednje škole Novi Travnik, direktoru Sanelu Silajdžija i menadžmentu Druge osnovne škole Bugojno, direktoru Muradiu Hajder za odličnu tehničku podršku u realizaciji ovih seminara.

Učesnicima seminara je izdati certifikat od strane Udruženja/Udruge “Osmijeh” koji je verificiran od strane Ministarstva obrazovanja SBK/KSB na osnovu Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju statusa učitelja, nastavnika, profesora i stručnog saradnika u osnovnim i srednjim školama br. 03-34/2021.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Rahela
Rahelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU