Uz Vispakovu Zlatnu džezvu u Americi obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine FOTO

Sinonim Bosne i Hercegovine, džezva koja je ušla u Gunniseovu knjigu rekorda, ponos kompanije Vispak prvi put je stigla na američko tlo!

Bila je na skoro svim kontinentima, došla i do Brazila sa našom nogometnom reprezentacijom, a Amerika je bila veliki san koji je konačno postao stvarnost. Prvi značajni događaj i početak Vispakove „turneje“ sa džezvom upriličen je povodom Dana nezavisnosti BiH u Atlanti. Bosanska kahva/kafa/kava pila se na centralnom trgu glavnog grada savezne države Georgia – “Georgia State Capitol – Liberty plaza”, uz tradicionalne zalogaje iz bosanske kuhinje i neizostavna slatka.

uz vispakovu zlatnu džezvu u americi obilježen dan nezavisnosti bosne i hercegovine foto
uz vispakovu zlatnu džezvu u americi obilježen dan nezavisnosti bosne i hercegovine foto

Sam događaj, osmi po redu dan Američko – Bosanskog prijateljstva jučer su u Predstavničkom domu savezne države Georgia najavili zastupnici Tom Taylor i Scott Holcomb. 

“Svake godine se organizuje u Atlanti “Bosnian-American Day”. Organizatori su “Omladina Atlante” uz pokroviteljstvo Mayor-a Atlante Andre Dickens. Sretni smo da se održava na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz ovaj događaj pomovišemo našu kulturu i tradiciju. Bila nam je čast da je i sa nama bila Zlatna džezva koja je po prvi put došla i nama preko okeana u Ameriku.” – izjavio je Džemaludin Mustić, direktor Krinos Foods Atlanta.

uz vispakovu zlatnu džezvu u americi obilježen dan nezavisnosti bosne i hercegovine foto
uz vispakovu zlatnu džezvu u americi obilježen dan nezavisnosti bosne i hercegovine foto

Iz Vispaka ne kriju ponos i ističu da je ovo ogroman značaj kako za njih, tako i za cijelu državu koju će najveća džezva na svijetu predstavljati na značajnim datumima u Americi. Ovim poduhvatom Vispak  na poseban način obilježava 50. godina postojanja Zlatne džezve i „poklanja“ joj turneju kroz velike američke gradove.

„Amerikanci su oduševljeni bosanskom kafom. Nije bilo boljeg povoda za druženje od ‘Dana nezavisnosti’ naše države i dana ‘Američko – Bosanskog prijateljstva’. Ponosni na sve što smo postigli, ove godine zajedno sa svim našim građanima u zemlji i svijetu obilježavamo 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i 50 godina Vispaka. Kroz jednomjesečnu turneju na ovaj način će biti predstavljena bh. kultura i tradicija u Americi, koja je naše drugo izvozno tržište za Zlatnu džezvu ”, ističu u Vispaku.

Prva degustacija najbolje bh. kafe upriličena je u Atlanti, a u narednim danima najveća džezva na svijetu putuje za Chicago, potom za Detroit i krajem mjeseca amerikanci će je upoznati na najvećem food sajmu Lipari.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU