5.5 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Vakufska direkcija – Nijedan objekat nije vrijedan narušenih odnosa

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis Islamske zajednice Jajce isključivi je i jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu, a što jasno i precizno proizilazi iz gruntovnih i katastarskih podataka i evidencija, te je svako dužan da se uzdrži od povrede ovog neotuđivog prava, pa tako i Biskupska konferencija, saopćeno je iz Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, prenosi MINA.

Kažu da tim vjerskim objektom, koji je ujedno proglašen i nacionalnim spomenikom, bespravno upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koja, kako navode, neopravdano i neosnovano odbija njegovu predaju u posjed Islamskoj zajednici i time grubo krši njena osnovna ustavna, zakonska i vjerska prava.

– Postavljamo pitanje Agenciji na osnovu kojeg pravnog akta upravlja ovom imovinom. Upravljanje imovinom može biti samo legitimisano od strane vlasnika. Kao što smo naveli i pokazali Islamska zajednica je vlasnik i nije dala nikakav pravni osnov Agenciji da može upravljati Sultan Sulejmanovom džamijom u Jajcu – istaknuli su u saopćenju te dodali da je Agencija povrijedila njihovo pravo na slobodno upravljanje i posjedovanje imovine, te time krši zakonske propise BiH.

  Hoće li Vitežani uspjeti riješiti problem grijanja u gradu?

Pozivaju Biskupsku konferenciju BiH i Agenciju da poštuju ustavna, zakonska i vjerska prava Islamske zajednice i da svojim radnjama i medijskim napisima prestanu vršiti pritisak na rad suda.

– Svjesni smo da je ova džamija nacionalni spomenik i tu činjenicu ćemo uvijek uvažavati i poštovati, ali to nije prepreka da se brinemo o svojoj imovini, što je naše pravo, ali i obaveza – poručili su.

Naglašavaju da nije bila namjera Islamske zajednice da narušava dobre međureligijske odnose, naročito ne u sredini kakva je Jajce, nego, smatraju, to su učinili drugi svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama i postupcima.

– Na kraju, nijedan objekat nije vrijedan narušenih međuljudskih odnosa i zato je najbolji izlaz iz čitave situacije da se slučaj prepusti nepristranoj sudskoj proceduri uz poštivanje važećih zakona i propisa kako bi se emocije smirile i pravda zadovoljila – stoji u saopćenju Vakufske direkcije IZ u BiH.

(FENA)


Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU