VANREDNA SJEDNICA / Vlada SBK izdvojila 300.000 maraka za nabavku respiratora

Vlada Srednjobosanskog kantona odobrila je na današnjoj vanrednoj sjednici 300.000 maraka za nabavku respiratora u Bolnici Travnik i Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić kazao je novinarima da u toj kantonu trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a uručeno je 110 rješenja za samoizolaciju.

Istaknuo je da SBK prati naredbe Kriznog stožera na razini Federacije BiH, te da će sukladno njima, a nakon obustave nastave u školama i vrtićima, donositi nove mjere.

Zadnje što smo uradili je da smo zatvorilo vrtiće, donijeli preporuke o režimu rada bolnica, te za slučaj potrebe odredili broj ležajeva, pa ih imamo 103 u pet bolnica. Sada raspoređujemo opremu u bolnicama i ljude kako bi pravili planove da se točno zna šta će tko raditi u kojem trenutku – naglasio je Matić.

Ministar pravosuđa i uprave SBK Zoran Marković kazao je da najveći problem predstavlja kršenje izdanih rješenja o samoizolaciji.

Razgovarali smo o tome da se čak uvedu i neke mjere da dežurni tužitelji i suci po hitnom postupku određuju pritvor za takve ljude, dok SBŽ ne osigura neki prostor koji će biti opremljen za takve potrebe – istaknuo je Marković.

Kako je kazao kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić, u koordinaciji sa školama radi se na tome da učenici ne budu u zaostatku zbog obustave nastave

Mi ćemo danas poslati instrukciju da se koriste mogućnosti online nastave, iako je jasno da ona ne može zamijeniti redovnu nastavu. Sve ovisi o razvoju situacije i, ukoliko obustava nastave potraje 15 dana, to neće biti problem – naglasio je Domić.

Uz obustavu nastave i rada vrtića, Krizni stožer SBK ranije je, među ostalim, donio naredbu o obustavi održavanje kulturnih i sportskih događaja.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU