Zenički Općinski sud potvrdio je optužnicu protiv Dejana Vukovića, Velemira Simovića i Rajka Bodiroge zbog krivičnog djela prevara.

– Optužnicom se navedena lica terete da su 20. decembra 2018. godine u Zenici, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, doveli u zabludu Č. H. da se kladi i uplaćuje novac na osnovu oglasa s Facebook profila “Sigurni parovi za dobitak”, naveli su iz zeničkog Tužilaštva.

Dobitak

Prvo je s njim kontaktirao Vuković i rekao da mu je spreman pomoći, ali da mora uplatiti 100 eura putem brze pošte na njegovo ime, a da će zauzvrat dobiti 9.500 eura na kladionici koja se igra u Sloveniji. Prema navodima iz optužnog akta, Č. H. je uplatio 100 eura u Zenici na ime Dejan Vuković.

– 21. decembra 2018. godine ponovo ga je kontaktirao i rekao mu da je ostvario dobitak u iznosu od 9.500 eura, ali da mora uplatiti još 1.900 KM na ime Velemira Simovića, a u skladu s dogovorom i uputama Dejana Vukovića i Rajka Bodiroge. Novac je podizao Velemir Simović u Goraždu, iako su znali da nije Č. H. ostvario nikakav dobitak, navodi se u optužnici prenosi oslobođenje.

Ranije je potvrđena optužnica protiv Predraga Mandića, Nenada Kunarca i Veljka Salamadije koji su tokom oktobra i novembra 2018. godine u Zenici, po prethodnom dogovoru, prevarili L. S. i naveli ga da se kladi i uplaćuje novac. I oni su s oštećenim prethodno kontaktirali s Facebook profila “Sigurni parovi za dobitak”.

– L. S. je, vjerujući u to, u više navrata uplaćivao novčane iznose na ime Nenad Kunarac i Veljko Salamadija. Bili su svjesni da novac koji je uplaćivao L. S. neće koristiti i uplaćivati na osnovu navedenog Facebook oglasa, jer isti do danas nije primio obećani iznos od 26.000 eura, nego je na svoj telefon dobijao prijeteće poruke i zahtjeve za uplatu određenog iznosa novca, navodi se u optužnici.

Dojava

Podsjetimo da su pripadnici policije na području cijele BiH uhapsili desetine prevaranata koji su uzimali novac naivnih građana po principu “sigurnih dojava”, te da su pripadnici PU Foča u akciji Dojava nadležnim tužilaštvima podnijeli više od 180 izvještaja o krivičnim djelima protiv desetina osoba koje su se bavile ovakvim prevarama. A. B. Č.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o