Večeras dodjela Oscara, kandidat za nagradu film “Quo Vadis, Aida?”

U Dolby Theatreu u Los Angelesu večeras će biti održana 93. ceremonija dodjele Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke.

Među nominovanim je i film “Quo Vadis, Aida?” bh. režiserke Jasmile Žbanić.Quo Vadis, Aida?”.

Film, koji tematizira genocid u Srebrenici, nominovan je u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U toj kategoriji se takmiče “Another Round” Thomasa Vinterberga, “Collective” Alexandera Nanaua, “The Man Who Sold His Skin” Kaouther Ben Hanije i “Better Days” Dereka Tsanga i “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić.

Nominacije su 15. marta putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra.

Ceremonija dodjele Oscara će se po našem lokalnom vremenu odvijati u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

  • Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma – to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge – izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić nakon nominiranja filam za najprestižniju filmsku nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU