-1.1 C
Sarajevo
Subota, 28 siječnja, 2023

Vedro Zenica/ 8.mart u duhu planine

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma ˝Vedro˝ je odlučilo da organizuje pohod na planinu Pogorelicu, kao vid proslave za 8. Mart- Dan žena, jer vjerujemo da je planinarkama najdraži poklon upravo dan proveden na planini.

Iako vremenska prognoza nije bila idealna, 55 Vedraša se ipak odvažilo i krenulo putem Fojnice i mjesta Dusine, gdje nam je bila početna tačka za uspon na planinu Pogorelicu. Pohod smo započeli minutom šutnje za našeg Besima Čunjala, planinara Vedraša koji je nedavno preselio.

Hladan zrak i snijeg su nas dočekali na početku staze i pratili do samog doma, ali gusta šuma nam je pružila zaklon. Laganom šetnjom od 3 sata stigli smo do planinarskog doma. Dom je pod nadzorom PD „Pogorelica Kiseljak“. Tu smo napravili pauzu za užinu i čaj kako bismo se ugrijali. Snijeg je na ovom dijelu već bio na 20 centimetara, što je bilo ugodno iznenađenje obzirom na poremećaj usljed klimatskih promjena i slabu zime ove godine. Nakon toga, jedna grupa je odlučila da se uputi na vrh Pogorelice, Kozice čija nadmorska visina iznosi 1437 m.n.v. Zbog jakog vjetra, učesnici su napravili nekoliko fotografija te smo se uputili ponovno ka domu. Važno je istaknuti postojanje „Poučne staze Pogorelica“, čiji obilazak traje 1 sat, a čijom dužinom možete naći table sa podacima o vrsti drveća koji tu raste. Na polovini staze uređen je vidikovac ZVJEZDAN sa prekrasnim pogledom na kanjon Neretvice i okolne planine.

U Zenicu smo stigli u 18:00h.

Ovim putem najavljujemo Zeničke Horizonte, tradicionalni zenički projekat obilaska okolice Zenice sa četiri strane svijeta. Projekat predstavlja značajan doprinos razvoju planinarstva, sporta i zdravlja građana grada Zenica.

Do sljedećeg puta Vedro!

  (FOTO) Potpisani protokoli o saradnji na realizacija projekta "Inkluzija je pravo i obaveza"
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine
vedro zenica/ 8.mart u duhu planine

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU