Veleposlanik Kine posjetio SBK

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping posjetio je u četvrtak Kanton Središnja Bosna, gdje je s predstavnicima vlasti dogovarao daljnje korake ka poboljšanju, kako je istaknuto, ionako dobre suradnje između kantona i ove azijske države.

Veleposlanik Ping je kazao kako suradnja već postoji, ali da se može i poboljšati, pogotovo kad su u pitanju pojedine oblasti.

“Mi i sada imamo bliske odnose suradnje, no postoji dodatni prostor za njezinim jačanjem u oblasti infrastrukture, nove energetike, kulture i turizma”, kazao je Ping.

Premijer KSB Tahir Lendo izrazio je zadovoljstvo posjetom kineskog veleposlanika.

“Samo općina Vitez ima razmjenu u iznosu od oko šest posto ukupne trgovačke razmjene s Kinom kad je u pitanju BiH. Mislim da ćemo u budućnosti ostvariti dobre relacije s Kinom, prije svega u oblasti ekonomije, te kulturne i sportske suradnje. Bez obzira na udaljenost, danas zahvaljujući modernim tehnologijama možemo brzo naći određena rješenja za suradnju”, rekao je Lendo.

Još bolju suradnju u obrazovanju najavio je resorni ministar Bojan Domić.

“Osim gospodarske, imamo prigodu surađivati i po pitanju kulturne razmjene i obrazovanja. Kina je jedan od svjetskih lidera kad je u pitanju obrazovanje, a mi trebamo pratiti takve globalne lidere kako bismo bili spremni za globalne procese”, naglasio je Domić.

Osim razgovora s članovima Vlade KSB, kinesko izaslanstvo posjetilo je i općinu Vitez, gdje su pričali s načelnikom općine Borisom Marjanovićem, kao i s članovima Udruge poslodavaca općine Vitez, a obišli su i farmu Ovnak.

(FENA) I. B.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU