VELIKA AKCIJA SIPA-e/ Uhapšene četiri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Unsko-sanskog kantona realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Trst“

Tom prilikom lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela “krijumčarenje ljudi” i “organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata”.

Istovremeno, akcija kodnog naziva “Trst“ realiziovana je na području Republike Hrvatske u saradnji s Europolom i Policijskim nacionalnim uredom MUP-a Republike Hrvatske i tom prilikom su na pomenutom području slobode lišene još četiri osobe.

Naime, postoje osnovi sumnje da su osobe lišene slobode krijumčarile ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Republike Hrvatske u druge zemlje Evropske unije. U ovkiru ovog predmeta, spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

Tokom akcije pretreseno je pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU