5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Velika svečanost u općini Stari Grad: Otvorena podzemna garaža i najveći trg u kantonu

Povodom 01. marta – Dana nezavisnosti BiH Općina Stari Grad organizovala je manifestaciju povodom završetka četiri kapitalna projekta: izgradnja podzemne garaže i trga, sportske sale OŠ ”Edhem Mulabdić”, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i općinske zgrade.

Prisutnim se obratio akademik prof. dr. Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH, koji je iskoristio priliku i svim građanima čestitao Dan nezavisnosti BiH.

Veličanstvena je atmosfera vidjeti vas danas ovdje na ovom trgu, koji noću podsjeća na najljepše evropske trgove. Nekad je bilo teško, gledali smo prekoputa kako se spaljuju knjige o našoj historiji i našoj prošlosti, ali danas se to promijenilo. Danas se tamo pišu knjigu od prije mjesec danas, tamo je arhiva Haškog tribunala iz kojeg će se crpiti historija ovih prostora i pisati o veličanstvenoj historiji Bosne i Hercegovine. Bit će tu riječi o vašim očevima, vašim sinovima, vašim komšijama koji braniše ovu zemlju kako narod kaže ‘kad zemlja biješe tvrda, a nebo visoko’ – kazao je između ostalog akademik Ganić.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić čestitao je građanima Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i naglasio da ne voli previše pričati, već više voli da pokazuje djelima šta i kako se radi.

Pet godina je trajala borba oko administrativne procedure za ova četiri projekta, a za nepunih osam i po mjeseci smo sve završili. Toliko o klipovima i kočnicama koje smo imali od 2013. do kraja 2017. godine. Uz božiju pomoć završili smo četiri prelijepa projekta. Želio bih na prvom mjestu, da me pogrešno ne shvatite, mi se jesmo okupili danas na ovom trgu i ispod se nalazi podzemna garaža koja će sigurno u 70% slučajeva otplaćivati ovaj četiri projekta. Ovo je općinski projekat, nije Ibrahimov. Dom zdravlja Stari Grad je nešto što će ostati upamćeno i vama građanima poboljšati kvalitet liječenja. Određena sredstva koja su ostala na ova četiri projekta, nekih 800 hiljada KM, bit će utrošena na opremanje i dovršetak opreme u Domu zdravlja Stari Grad. Da volimo svoju državu, da volimo Bosnu i Hercegovinu i ovo je najbolji primjer da na ovakve datume, a ne pred izbore mjesec ili dva se otvaraju određeni projekti – kazao je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić.

  Njemačka djelomično zatvorila granice unatoč kritikama iz EU-a

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj koji je kreditirao ove projekte i načelnik Hadžibajrić svečano su otvorili multifunkcionalni trg i podzemnu garažu.

Multifunkcionalni trg je površinom najveći trg u Kantonu Sarajevo. Površina popločanog dijela trga, zajedno sa prostorom za zelene površine i dječijim igralištem iznosi 2.950m2. Među sadržajima platoa je i bina koja će se montirati prema potrebi i za koju su prilikom gradnje osigurani svi priključci. Ovdje će se ubuduće održavati koncerti, festivali, predstave i drugi javni događaji.

Garaža ima dvije podzemne etaže sa 155 parking mjesta, uključujući i najmoderniji elektro punjač za vozila koji će građani koristiti bez naknade.

Cijena projekta izgradnje podzemne garaže i multifunkcionalnog trga je oko sedam miliona konvertibilnih maraka, sa uračunatim troškovima PDV-a.

Na platou je urađeno I hortikulturno uređenje. Na predviđenim zelenim površinama zasađeno je ukrasno grmlje i sadnice japanske trešnje, te urađeno ozelenjivanje površina.

U bogatom kulturno-zabavnom programu goste na trgu zabavljala je diva sevdaha Hanka Paldum koja iz sebe ima 45 godina neprikosnovene muzičke karijere i KUD“Baščaršija“, društvo sa tradicijom dugom 73 godine.

  Banja Luka: Pet zdravstvenih radnika među novih 35 zaraženih

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU