Veliki odziv građana Sarajeva na vakcinaciju

Akcija Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo “Vakcinacija prema građanima” nastavila se ovog vikenda u tržnom centru SCC u Sarajevu.

Specijalistica epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Emina Kurtagić-Pepić kazala je za Fenu da su na toj lokaciji četiri tima koji provode imunizaciju.

-Na dispoziciji su vakcine Pfizer i Sinopharm, a najviše se uzima Pfizer. Jako je dobar odziv. Očekujemo da podijelimo sve što smo planirali za danas – istakla je Kurtagić-Pepić.

Kaže da tokom dva dana vikenda planiraju aplicirati nešto više od hiljadu doza vakcina, naglasivši da su velike gužve, ali da se sve brzo odvija.

Kako je pojasnila, riječ je o kontinuiranoj djelatosti imunizacije po tržnim centrima, a danas je vanredno veliki odziv.

-Vjerovatno ljudi prate aktuelnu epidemiološku situaciju pa je odziv bolji nego posljednji put pred Novu godinu kad smo u Vogošći organizirali vakcinaciju – kazala je Kurtagić-Pepić.

Navela je da je među onima koji su danas primili vakcinu i oko 4 posto onih koji su primili prvu dozu, a riječ je o uglavnom mlađim sugrađanima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 301, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 501.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 499 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 2.021 uzorka.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU