Veliki pad izvoza sektora metalske i elektroindustrije BiH

Sektor metalske i elektroindustrije BiH u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je pad izvoza od 18,31 posto, odnosno 275,9 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine

Istovremeno je uvoz ovog sektora pao za 19,04 posto, odnosno za 410 miliona KM. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), najveći pad je u kategoriji aluminija i proizvoda od aluminija.

  • Izvoz aluminija u sirovim oblicima za prva četiri mjeseca pao je 55,2 posto ili za 135,2 miliona KM, što pripisujemo gašenju proizvodnog pogona firme Aluminij d. d., tako da bi do značajnog pada u ovoj kategoriji došlo i bez uticaja pandemije, imajući u vidu da je glavni proizvod koji bilježi pad aluminijum u sirovim oblicima (-130 miliona KM u ovom periodu) – navodi se u analizi VTK BiH.

Druga najugroženija kategorija je čelik i proizvoda od čelika (pad više od 67 miliona KM), a u padu je i izvoz autodijelova (-19,4 posto ili 26,4 miliona KM).

Najveći pad izvoza metalskog sektora je registrovan sa Italijom (58 miliona KM), Hrvatskom (44,8 miliona KM), Srbijom (30 miliona KM), Njemačkom (27,9 miliona KM), Austrijom (24,9 miliona KM), Slovenijom (21,2 miliona KM)…

U vodećih 20 izvoznih tržišta, rast izvoza je jedino zabilježen u Rumuniju (19,7 posto), Poljsku (1,8 posto) i SAD-u (41 posto).

Metalska i elektroindustrija BiH osjetila je negativne posljedice već početkom 2020. godine pojavom koronavirusa u Kini. Kako se virus brzo proširio i početkom marta zahvatio najveća izvozna tržišta bh. firmi u EU, poslovanje je bilo veoma otežano i u mnogim kompanijama obustavljeno.

Sve kompanije metalske i elektroindustrije pogođene su krizom, a problemi su različiti od firme do firme. Podaci Privredne komore Federacije BiH pokazuju da se krajem marta i početkom aprila pad poslovanja kretao između 30 i 70 posto u zavisnosti koji su proizvodi u pitanju, u koju zemlju se izvoze i naravno zavisno od situacije kod poslovnih partnera.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU