Veliki pad prodaje hercegovačkih vinara

Hercegovači vinari su u velikim problemima zbog koronavirusa, a pad prodaje iznosi od 70 do 90 posto

Potrošnja vina, kao i prihodi svedeni su na minimum, uloženi novac se ne vraća, zalihe se gomilaju u skladištima, a propadaju i ugovori sa stranim tržištima, izvještava RTV Herceg-Bosne.

“Imamo prihod od samo 10 posto od ukupnog prihoda koji smo imali u prošlom periodu. Nemamo najava za narudžbe, prodaje s ozbirom na to da smo mi samo vezani za HoRecu – ugostiteljstvo i restorane. Jednostavno mi smo sad svezanih ruku”, kaže Josip Nuić, vlasnik vinarije “Vinogradi Nuić”.

Hercegovački vinari su najviše vezani za Evropu, a najveća tržišta su Hrvatska i Njemačka. Ali, s obzirom da je i u tim zemljama na snazi zabrana rada restorana, nije bilo izvoza.

“Imali smo super najave, super ugovore za ovu godinu, ali sve je stalo”, ističe Nuić.

Tihomir Prusina, glavni enolog u Vinariji Čitluk, kaže da je ova vinarija ostvarila oko 30 posto prihoda u martu i aprilu u odnosu na prošlu godinu. Relizacija je bila manjim dijelom u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Vinarija Čitluk izvozi 60 posto proizvoda, ali je on u trenutnim uslovima sveden na Hrvatsku, na pojedine trgovačke lance i to na vina niže kategorije koja su jeftinija.

Finansijski teškoće nisu jedini problem vinara, gomilaju se zalihe, jer nova berba je pred vratima.

“Ako se ovo ne riješi, ne zbrine u boce, nećemo imati gdje smjestiti vino koje sada dolazi”, navode vinari.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU