Veliki uspjeh Zavoda za javno zdravstvo KSB: Prva laboratorija u FBiH koja je uvela PCR metodu

Početkom godine došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u Federaciji BiH po pitanju oboljevanja od dječijih zaraznih bolesti pertussis (veliki kašalj, hripavac) i morbilli (krzamak).

Obzirom da se radi o dječijim zaraznim bolestima koje mogu razvijati tešku kliničku sliku sa nizom komplikacija uključujući i smrtni ishod, a koje pri tome imaju sposobnost da se brzo šire i zaražavaju osjetljive, očekivati je eksplozivno širenje oboljenja i na prostoru našega kantona.

S tim u vezi Zavod za javno zdravstvo KSB poduzima čitav niz mjera i aktivnosti kako bi što spremnije dočekali prijeteće epidemije.

Prvi i najvažniji korak u kontroli epidemije je rano prepoznavanje i otkrivanje izvora zaraze (slučaja oboljevanja).

Zlatni standard za postavljanje dijagnoze velikog kašlja i morbila je identifikacija uzročnika putem PCR metode, odnosno lančane reakcije polimeraze, koja otkriva prisustvo genskog materijala Bordetelle i virusa Morbilla u brisu nazofarinksa. Metoda je brza i visoko specifična te se smatra najpouzdanijom metodom za dijagnostiku ovih uzročnika.

Druga važna karakteristika je da PCR test ima najveću osjetljivost odmah na početku oboljenja, za razliku od alternativne (serološke) metode koja je osjetljiva tek nakon produkcije antitijela (npr. kod pertusisa 2-8 sedmica nakon početka kašlja).

Također, značajno je napomenuti da je laboratorija Zavoda za javno zdravstvo KSB spremna izdati rezultat analize u roku 24-48 sati dok se na rezultate serološke analize čeka u prosjeku 2 sedmice, uz dodatne komplikacije transporta i propratne dokumentacije.

Cijeneći značaj rane dijagnostike, Zavod za javno zdravstvo KSB je izvršio sve neophodne pripreme i uveo PCR metode za potvrđivanje pertusisa i morbila. “Ovaj uspjeh je još značajniji zbog činjenice da smo u ovom trenutku jedina laboratorija u Federaciji BiH koja je uspjela uvesti ove metode.” istakli su iz Zavoda.

Travnicki.INFO

www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU