VELIKO ISTRAŽIVANJE/ Građani BiH bili bi zadovoljni s platom od 1.300 KM

Portal Posao.ba je proveo veliko regionalno istraživanje čiji je cilj bio uporediti sličnosti i razlike tržišta rada u BiH, Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj.

U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, od kojih je, što se tiče bh. ispitanika 37 posto nezaposlenih, 56 posto zaposlenih, a 7 posto ispitanika se još školuje.

Istraživanje je pokazalo da u narednih godinu dana više od 60 posto građana BiH želi promijeniti posao, u regiji se najviše bojimo za svoje poslove, Makedonci najmanje.

Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana čak 62 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok tek 9 posto negativno, a 29 posto će promijeniti jedino ako na to budu bili prisiljeni zbog nekih okolnosti.

Bosanci i Hercegovci se ne brinu za svoje radno mjesto lako je zaključiti nakon što je 49 posto njih dalo taj odgovor, a čak 25 posto i ne razmišlja o tome. U Srbiji ih strahuje 24 posto, a u Makedoniji tek 16.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika iz BiH izabralo bi stranog vlasnika (53%). Petina ispitanika (21%) najradije bi radilo za kompaniju u državnom vlasništvu, dok bi čak 18% radilo za sebe. Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve 4 zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima u regiji.

U regiji BiH ima najduži staž kada je nezaposlenost od 5 godina u pitanju (21%), a prati nas Srbija (20%), Makedonija sa 14%, dok je Hrvata sa ovim stažom tek 7%.

Od kada su nezaposleni, petina ispitanika (22%) se javila na prosječno 20 konkursa za posao, a njih 27% javilo se na do deset konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 15% ispitanika, dok se 9% nije javilo niti na jedan konkurs za posao.

U regiji s najnižom prosječnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najvišu cifru žele Hrvati.

A kada su očekivanja u platama, tj. za koju cifru bi pristali da rade kod najpoželjnijih poslodavaca, bh. građani bi bili zadovoljni sa prosječnom platom od 1.300 KM, Hrvati 2.600 KM, građani Srbije za 1.200 KM, dok je prosječna željena plata kod Makedonaca 1.130 KM.

Što se tiče zaposlenih bh. ispitanika, željena prosječna plata za njih je od 1.570KM, nezaposleni bi bili zadovoljni sa prosječnom od 1.150KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu platu zamislili u iznosu od 1.330KM.

BH. građani se nadaju da će dobiti posao tri mjeseca nakon završetka školovanja

Najviše ispitanika koji se školuju (52%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 24% da će posao naći u roku tri do šest mjeseci nakon što završetka školovanja. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 10% ispitanika, a takođe 10% da će posao tražiti više od godinu dana.

Polovica ispitanika (52%) koji se još školuju zainteresovano je za prakse kao oblik sticanja radnog iskustva prije stalnog zaposlenja, za honorarni rad raspoloženo je njih 38%, dok 10% ispitanika nije zainteresovno za sticanje bilo kakvog radnog iskustva prije stalong zaposlenja.

Većina ispitanika (57%) već ima jasnu predstavu o budućem zanimanju, 38% ima ideje ali nisu 100% sigurni, dok 5% ispitanika koji se još uvijek školuju nije sigurno čime bi se voljeli baviti.

52% ispitanika traži bilo kakav posao, bio u struci ili ne. Posao u struci odabralo bi 38% bh. ispitanika, dok je njih 9% spremno raditi van svoje struke.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU