[VIDEO] Čudna pojava na nebu uznemirila stanovništvo : To su sateliti SpaceX Elona Muska

Stanovništvo je uznemireno čudnim pojavama na nebu ali je otkriveno da se radi o satelitima kompanije SpaceX nedavno lansiranim sa Floride, tekst Indexa prenosimo u cjelosti;

“Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi StarLink sateliti tvrtke SpaceX gospodina Elona Muska koji služe pružaju usluge globalnog interneta. Kad ih puste iz rakete, idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu”, objavili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

“Opisala bih kao zmiju koja se kretala nebom od smjera zapada prema istoku. Puno dulje se zadržala na nebu od klasičnih meteora i sporo se kretalo”, piše nam čitateljica koja je poslala fotografiju iz Fužina.

Cilj Starlinka je pomoću satelita pružiti brzi internet iz svemira do udaljenih područja na Zemlji. Starlink pruža internetske usluge putem ogromne mreže satelita i namijenjen je ljudima koji žive u udaljenim područjima, bez pristupa brzom internetu.

Starlinkovi sateliti stavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje kako bi veze između satelita i površine Zemlje bile što bolje. Međutim, potreban je veliki broj takvih satelita kako bi se osigurala potpuna pokrivenost cijelog svijeta. Smatra se da je Starlink od 2018. poslao u svemir oko 3000 satelita, a u konačnici bi ih moglo biti 10.000 ili 12.000.

Starlinkovi sateliti stvaraju probleme astronomima. Pri izlasku i zalasku sunca mogu se zapaziti golim okom jer je tada vidljiv odsjaj Sunca na njihovim krilima. To može uzrokovati pruge na slikama teleskopa te ometati pogled na zvijezde i planete.

Dok su ruske snage napredovale u Ukrajini, isključile su ukrajinske internetske usluge i pokušale blokirati društvene medije. Elon Musk učinio je Starlink dostupnim u Ukrajini odmah nakon početka invazije. Oko 15.000 Starlinkovih setova antena i rutera isporučeno je Ukrajini.

“Starlink je održavao javne usluge i funkcije vlade. Rusi nisu pronašli način da ga onesposobe”, kaže Chris Hall, urednik portala Pocket Lint. Starlink je također korišten na bojnom polju.

“Ukrajinske snage ga koriste za komunikaciju između stožera i postrojbi na terenu. Njegovi signali se ne mogu ometati kao obični radiosignali, a potrebno je samo 15 minuta za postavljanje kompleta”, rekla je dr. Marina Miron, istraživačica obrambenih studija na Kings Collegeu u Londonu.

index / press


pressmediabih.com
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU