Prema medijskim i policijskim izvještajima, 38-godišnja Rana Elasmar sjedila je s prijateljicama u restoranu u predgrađu Parramatta kada im je za stol prišao 43-godišnji Stipe Lozina.

Nakon verbalnog konflikta, Lozina se nageo preko stola i udario Elasmar nekoliko puta u glavu i gornji dio tijela. Ona je odmah pala na pod dok su njene prijateljice pokušavali zaustaviti Lozinu. On je potom udario još jednom nogom u glavu.

Prema pisanju hrvatskih medija, Lozina je hrvatski državljanin nastanjen u Australiji.

Iz sidnejske policije saopćili su kako je islamofobija potencijalni motiv napada. Lozina je navodno Elasmar i njenim prijateljicama uputio antimuslimanske komentare.Nakon incidenta 43-godišnjak je uhapšen. Kada se našao pred sudom u Parramatti, odbijena mu je kaucija, a novo ročište zakazano je za 5. decembar.

Elasmar je putem Facebooka, pod imenom Rana Haider, podijelila s javnošću ono što joj se desilo. Kako je napisala, i u prošlosti je trpjela verbalna zlostavljanja i mržnju na vjerskoj osnovi, ali nikada nije ni pomislila da će je neko fizički zlostavljati zbog njene vjere prenosi klix.

“Kako neko može pomisliti da ima pravo zlostavljati drugo ljudsko biće. To pokazuje nedostatak humanosti. To pokazuje slabost. Ne želim da se ovakav napad ikada više desi bilo kome. Želim vidjeti svijet u kojem ljudi brane jedni druge od kukavičkih ponašanja te da štrite žrtve. Ne možemo sjediti mirno i dozvoliti ovakva ponašanja”, napisala je Elasmar.

Elasmar je zadobila brojne modrice i otekline. Prevezena je u bolnicu, ali kasnije je otpuštena. Zdravstveno stanje nerođenog djeteta nije objavljeno.

Policijski inspektor Luke Sywenkyj kazao je novinarima u Sydneyju da je Elasmar emocionalno i fizički istraumatizirana te kako se čini da Lozina nije bio ničim isprovociran prije napada.

Australijska islamsko vijeće osudilo je ovaj čin rekavši da je ovo “stravičan i kukavički” napad. Kako kažu, ovo je očito bio rasistički i islamofobični napad te očekuju da će se on tretirati kao takav.

 

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o