(VIDEO) Influencerica pod istragom zbog videa kojim je htjela očarati milione pratilaca na TikToku

Da su influenceri (i oni koji to tek žele postati), često spremni i na potencijalno opasne stvari ne bi li postali slavni i popularni, već je dobro poznato. Dovoljno je samo prisjetiti se svih mogućih “izazova” na društvenim mrežama, od kojih su neki uzrokovali i smrt ili teške povrede pratilaca koji su se u njima okušali.

No, pakistanska influencerica mogla bi se suočiti s kaznenim progonom jer vlasti sumnjaju da je zapalila vatru, koja je prerasla u šumski požar, ne bi li snimila upečatljiv video.

Humaira Asghar na TikToku objavljuje video sadržaje pod nadimkom “Dolly”, a prati ju više od 11,5 miliona pratilaca. Video u kojem, u dugačkoj haljini šeta i pleše ispred vatre koja je zapaljena na obroncima pakistanskog gorja Margalla, inače dijela Himalajskog lanca, završio je neslavno.

Vatra izbija gdje god kročim, stajalo je ispod videa koji je u međuvremenu uklonjen s TikToka, ali se i dalje može pronaći na drugim mrežama.

No, pakistanski mediji prenose kako je policija u Islamabadu pokrenula istragu ne bi li utvrdila je li Asghar prekršila zakon o zaštiti divljih životinja i okoliša. Naime, dio gorja Margalla, u kojem je video navodno sniman, pripada nacionalnom parku, a u posljednje vrijeme tamo je zabilježeno nekoliko šumskih požara.

Kako javljaju pakistanski mediji, Asghar je odbacila bilo kakve optužbe te poručila kako “nije nanijela nikakvu štetu snimajući video”.

I dok influencerica ne vidi nikakav problem u paljenju suhe trave tokom toplotnog vala i suše, mnogi su ju javno prozvali na društvenim mrežama, optužujući ju da uopće ne razmišlja o šteti koju može uzrokovati okolišu i da ignorira sve veći problem klimatskih promjena zbog kojih su temperature u Pakistanu ovih dana rekordne.

Predsjednica Islamabadskog odbora za divlje životinje, Rina Saeed Khan Satti, kritizirala je Asghar rekavši kako je trebala ugasiti vatru, a ne “pokazivati ju kao nešto glamurozno”.

“To je uznemirujući i opasan trend, pogotovo u trenutku kad zemljom vlada vrućina i suša”, upozorila je Satti te dodala kako bi Pakistan, po uzoru na Australiju, trebao uvesti strože kazne za one koji svojim djelovanjem uzrokuju šumske požare. Inače u Australiji se takve osobe osuđuje na doživotan zatvor, prenosi The News.

The post (VIDEO) Influencerica pod istragom zbog videa kojim je htjela očarati milione pratilaca na TikToku appeared first on Noob.ba.


www.noob.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU